Pusztító hurrikán tombol a karibi térségben

Jamaica felé robog a térséget romba döntő Beryl hurrikán. 

2024. július 3., 12:34

Szerző:

Már legalább hét halottja van a karibi térségben a Beryl hurrikán tombolásának, a trópusi ciklon jelenleg Jamaica és a Kajmán-szigetek felé halad – idézte a 24.hu az Egyesült Államok hurrikánközpontját (NHC). Venezuelában háromra emelkedett a halálos áldozatok száma. Legalább három további áldozat vesztette életét Grenadán, amelyet hétfőn ért el a vihar. Egy ember a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken vesztette életét a rendkívül heves időjárás miatt. 

Az említett szigetországok mellett Barbadoson és a francia tengerentúli megye Martinique-en is komoly károk keletkeztek. Az érintett szigetek nagy részén még nincs áramszolgáltatás, sok otthon tető nélkül maradt, az óránkénti 241 kilométert is elérő széllökések miatt. A hurrikán szinte teljesen elpusztította az aprócska Carriacou-szigetet, ami Dickon Mitchell grenadai miniszterelnök elmondása szerint fél óra alatt földdel vált egyenlővé - írta az Index korábban. 

A hurrikán szerdán eléri Jamaicát

Pusztító szelek, potenciálisan halálos magasságba emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este – írta az NHC, hozzátéve, hogy a hurrikánt óránkénti 250 kilométeres széllökések kísérik. „A jó hír az, hogy a Beryl kezdett egy kicsit gyengülni” – mondta Michael Brennan, a hurrikánközpont igazgatója, ezzel együtt rendkívül veszélyesnek írta le a hurrikánt. Elmondása szerint a Beryl 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát, jelentős károkat okozva, különösen a házakban, tetőkben, fákban és villanyvezetékekben.

Andrew Holness jamaicai miniszterelnök kedden az X-en arra szólított fel minden jamaicait, hogy készletezzenek élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet”, és alapvető fontosságú irataikat helyezzék biztonságos helyre. Jamaica mellett a Kajmán-szigeteken is hurrikánriadót rendeltek el. A területet várhatóan szerdáról csütörtökre virradó éjjel súrolja majd a ciklon, vagy átrepül felettük. Ugyan Beryl nem találja telibe a Dominikai Köztársaságot és Haitit, ott is komoly pusztítást tud előidézni, főleg a bűnbandák által uralt Haitin. 

(Képünkön: A Beryl hurrikán miatt megáradt folyók elárasztották az otthonokat Venezuelában, 2024. július 2-án. Fotó: VICTOR GONZALEZ / AFP)