A CSOK Plusz nem teljesít jól: sokan nem vállalnak három gyereket

Elmaradnak a korábban várt eredmények, a CSOK Plusz miatt sem emelkedik a születésszám.

2024. október 16., 15:00

Szerző:

A CSOK Plusz nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a családok így sem vállalnak három gyermeket, különösen akkor, ha korábban már született kisbabájuk – írta meg a HVG.

Kétségtelen, hogy az ingatlanpiacon továbbra is rengeteg lakást kínálnak eladásra, és ezek többségére akad is érdeklődő, sőt vásárló is. Az ügyletek lebonyolítását nem ritkán az teszi lehetővé, hogy a vásárlók a bankok által kínált hiteleket is igénybe veszik.

A babaváró kölcsön mellett a CSOK, illetve CSOK Plusz is a gyermekvállalást ösztönzi, legalábbis ez volt a kormány elképzelése, amikor bevezette ezeket a hiteltípusokat. Mint kiderült, a CSOK Plusz iránt még úgy is sokan érdeklődnek, hogy már csak kedvező feltételű hitelről van szó, állami támogatás már nem jár mellé. Ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy családonként 3 gyermek biztosan nem fog megszületni.

A CSOK Plusz nem éri el a célját

Az OTP Bank sajtótájékoztatót tartott az ingatlanpiaci helyzetről, és többek közt Kasziba Erika, az OTP lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője is beszélt a jelenlegi körülményekről. Mint kiderült, bár a CSOK Pluszt sokan felvették, ám valójában csak az igénylők 1 százaléka vállal végül 3 gyermeket.

A legtöbben, 58 százalékuk csupán egyetlen gyermeket tervez, 26 százalékuk pedig két gyermek születés után megáll a családbővítéssel. Az igénylők 15 százalékát azok alkotják, akiknél már megszületett a hitelfelvétel előtt a gyermek, hiszen március 31-ig még ők is élhettek a kedvezményes hitellel.

Az OTP Bank statisztikáiból az derült ki, hogy azok a hiteligénylők, akik érintettek a CSOK Plusz kapcsán, az esetek több mint felében (57 százalék) 30 és 39 év közöttiek. 36 százalékuk 30 év alatti, a 40 év felettiek pedig az igénylők 7 százalékát teszik ki. Mindez egyúttal azt is valószínűsíti, hogy az igénylők jelentős részénél már megszületett az első gyermek, így további három gyermeket már jellemzően nem vállalnak.

Bár a kormány célja az, hogy a jelenlegi 1,37 termékenységi rátát legalább 2,1-re növelje, hiszen ezzel lenne fenntartható a népességszám, de úgy tűnik, a CSOK Plusz ehhez nem fog olyan mértékben hozzájárulni, mint azt remélték. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a 2,1-es termékenységi ráta (amely azt mutatja meg, hogy egy nő hány gyermeket vállal élete során) nem segít a népességszám növelésében, ehhez még magasabb számokat kellene produkálni.

A szakértők szerint a gyermekvállalás ösztönzése ilyen szempontból nem elég sikeres, annak ellenére sem, hogy a CSOK Plusz mellett az egyéb hitelek iránt is nagy a kereslet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.