Végre kiderült, így költhető el a nyugdíjmegtakarítás

A Bank360 összeszedte, hogy milyen lakásfelújítási munkák valósíthatók meg az önkéntes nyugdíjmegtakarítások összegéből. Lakásvásárlásra csak hitelfelvételnél használható fel a nyugdíjpénz.

2024. október 15., 10:21

Szerző:

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, elindult a társadalmi egyeztetése annak a kormányzati tervnek, amely alapján lakhatási célra lehet felhasználni az önkéntes pénztári nyugdíjmegtakarítások egy részét vagy egészét. A javaslat értelmében a pénztári megtakarításokat ilyen célra csak 2025-ben lehetne felhasználni, ebben az egy évben viszont adómentesen feltörhetőek az önkéntes pénztári számlák. 

A tervek ugyanakkor még egyáltalán nem véglegesek, annak részleteit a Bank360 összegezte. Eszerint a felsorolásból következik, hogy lakásvásárlásra csak abban az esetben használható fel a nyugdíjpénztári megtakarítás, ha valaki az ingatlanszerzéshez hitelt vesz fel, és az önrészt kívánja ebből legalább részben kifizetni. A lakáscélú hitel lehet támogatott konstrukció is, tehát CSOK Pluszhoz is fel lehet használni a nyugdíjpénztári megtakarítást, akár családon belül is. 

A legfontosabb tudnivalók a megtakarítás felhasználásáról

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak 2025. január 1. és 2025, december 31. között a tagjaiknak a következő szolgáltatásokat is nyújthatják azok megtakarításaiból:

  • Lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés önrészének, valamint törlesztésének támogatása.
  • Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épülete korszerűsítésének, felújításának támogatása.

Fontos, hogy a támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában áll a lakás az ingatlannyilvántartás alapján, vagy a hitelszerződés annak megszerzésére vonatkozik. 

Erre lehet elég a pénz

Végül a Bank360 azt is tisztázza, hogy milyen tevékenységekhez igényelhető a támogatás. Ezek a következők:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is;
  • az épület külső szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat;
  • külső nyílászáró beépítése, cseréje;
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése;
  • klímaberendezés beépítése, cseréje;
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje;
  • lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása;
  • konyhai bútor vagy konyhai gép cseréje, beépítése;
  • akadálymentesítési munka.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu)