Az EU-s átlaghoz képest sokkal kevesebb magyar rendelkezik nyugdíjmegtakarítással

A járvány is betett, de nem annyira.

2021. december 12., 14:57

Szerző:

A magyarok csaknem fele nem rendelkezik kiegészítő nyugdíjmegtakarítással, a legtöbben anyagi okok miatt nem tesznek félre idős korukra pénzt – derül ki egy tizenhat országra kiterjedő felmérésből, írta az Infostart.

A portálnak a felmérés eredményéről a Magyar Biztosítók Szövetsége beszélt. Az Insurance Europe idei, 16 ország 16 ezer lakójára kiterjedő kutatása szerint a magyarok 48 százalékának nincs semmilyen kiegészítő nyugdíjmegtakarítása. Ez 10 tíz százalékkal meghaladja, az EU-s átlagot, amely 38%. A kutatás kitért a járvány és a megtakarítások közti összefüggésre is. A megkérdezetted ötöde mondta azt, hogy a járvány hatással volt a nyugdíjmegtakarításaira.

A legtöbben csökkentették rendszeres befizetéseiket vagy elhalasztották azok tervezett megkezdését. Viszont a válaszadók 3 százalékának teljesen lemondania a megtakarításról a járvány miatt. Viszont ugyanennyien növelték félretett összegeik nagyságát. A magyarok megtakarítására is kihatott a járvány: nálunk a megkérdezettek egyharmada halaszott. Ezzel a vizsgált európai mezőny középső harmadába kerültünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Varga György)