Egyre nagyobb a baj, már a megélhetésre is hitelt vesznek fel a magyarok

Rengeteg magyar érzi úgy, nem tud kényelmesen megélni a havi jövedelméből, sokan ezért a hiányt hitelből próbálják meg pótolni. 

2024. október 11., 10:18

Szerző:

Legalábbis ez derül ki a Cofidis Hitel Monitor friss kutatásából. A felmérés tanúsága szerint a magyarok mindössze egyharmada érzi úgy, hogy kényelmesen meg tud élni abból a pénzből, amit havonta keres, a többieknek a meglévőnél több pénzre volna szükségük. Azoknál, akiknél hiányos a kassza nem ritka, hogy hitelből próbálják pótolni a hiányzó forintokat – írja a Bank360. A portál cikke szerint átlagosan nagyjából plusz 200 ezer forintra lenne szüksége a magyaroknak a felmérés adatai alapján. 

Sokan kerültek bajba  

Persze felmerül a kérdés, miért kerültek ilyen hirtelen sokan bajba, még úgy is, hogy a nagy infláció lecsengett, továbbá a bérek is emelkedni kezdtek. A téma kapcsán Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője a Blikknek azt mondta, az elmúlt néhány évben látszott, hogy míg a lakáshitelek száma bezuhant a gazdasági válság és az infláció hatására, a személyi hitelek pörögtek.

Sokan görgetnek maguk előtt bankszámlahitelt is, mert hó vége előtt elfogy a pénzük, illetve megszorultak, ezért vettek fel személyi kölcsönt. Ha csak százezres kiadás felmerül a háztartásban, mert elromlott a hűtő vagy a mosógép, sokan akkor is kénytelenek hitelben gondolkodni, mert nincsenek tartalékaik 

– közölte. Kérdésre, hogy hova lett az emberek pénze, elmondta, elvitte az infláció

A bérek nem nőttek ennyivel 

Az elmúlt két évben 30 százalékos volt a pénzromlás, de a bérek nem nőttek ennyivel. És ha emelkednek is, attól, hogy mostanra mérséklődött az infláció, ami megdrágult a boltokban, az már nem lesz olcsóbb

– magyarázta, valamint hozzátette, a személyi hitelre szoruló embere többsége alacsony jövedelemből él, és nem azért vesz fel kölcsönt, hogy beruházzon valamibe, hanem azért, mert egyserűen nem jön ki a havi béréből a jelenlegi árak mellett. 

Akinek elfogyott minden tartaléka a válság alatt és kezdene kicsit egyenesbe jönni a béremelés után, ő sem vásárolni fog először, hanem feltölti ezt a hiányzó tartalékot. Óvatosabbá váltak az emberek.

– mondta, majd kiemelte, a helyzet akkor változhat érdemben, ha a bérek tartósan, az éves inflációt meghaladóan emelkednek. 

Akkor majd csökkenni fog a megélhetési hitelfelvételek száma is. De ez nem egyik napról a másikra lesz

– tette hozzá. 

A legnépszerűbb hitelek 

A magyarok körében egyébként a fentebb említett felmérés szerint az online is elérhető, gyorsan felvehető kölcsönök a legnépszerűbbek. Az igénylők továbbá elvárják, hogy ne legyenek rejtett költségek a folyamat a során. A válaszadók csaknem fele azt mondja, ma már teljesen elvárható, hogy a hitelfelvétel folyamata teljesen online, papírmentesen intézhető legyen. A felmérés szerint egyébként a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, a legnépszerűbb hiteltípus pedig a személyi kölcsön.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)