Erre figyeljen mindenképp, ha hitelkiváltáson gondolkodik

Senkinek sem leányálom egy drága jelzálogkölcsön, szerencsére azonban van mód, hogy megszabaduljunk tőle. A hitelkiváltásnak ugyanakkor van pár fontos szabálya, amire érdemes odafigyelni.

2024. július 31., 15:40

Szerző:

Aki az elmúlt két évben a csúcskamatok idején vett fel hitelt, most szívhatja a fogát a törlesztőrészletek miatt. Ebbe azonban nem kell belenyugodni akár évtizedekre, kereshetünk olcsóbb ajánlatot. A drága jelzálogkölcsönöket fölvevők közül már sokaknak eljöhetett a hitelkiváltás ideje. A szerződések apróbetűs részei persze rejthetnek buktatókat, plusz kiadásokat, de az akár havi több tízezres megtakarításnál még így is megérheti lecserélni a hitelünket – írja cikkében az rtl.hu.

A lap figyelmeztet: akár személyi kölcsönünk, akár lakáshitelünk van, érdemes rendszeres időközönként, például félévente ellenőrizni a bankok ajánlatait. Ehhez elég egy hitelkiváltó kalkulátornak megadni a meglévő kölcsön alapadatait, és rögtön kiszámolja, más bankoknál milyen feltételekkel lehetne folytatni a meglévő hitel törlesztését. Fontos ilyenkor, hogy ne az eredeti hitelösszeget és az eredeti futamidőt adja meg az adós, hanem a még fennálló tartozás összegét és a hátralévő futamidőt.

Tehát ha valaki – áll a lap példájában – 20 évre vett fel 20 millió forintnyi lakáshitelt, és már három év letelt, akkor 17 éves futamidővel és az aktuálisan fennálló tartozással számoljon. Utóbbi a kamatoktól is függ, alacsonyabb kamatok (4,5 százalék alatt) mellett akár 18 millió forint alatti összeg is lehet, míg akkor, ha magasabb volt a lakáshitel eredeti kamata (10 százalék fölött), akkor a 19 milliót is megközelítheti. A fennálló tartozás pontos összegét a bank meg tudja mondani.

A hitelkiváltási kalkuláció után könnyen kideríthető, vannak-e olyan banki ajánlatok, amelyeknél a meglévő kölcsönhöz képest annyival alacsonyabb a törlesztőrészlet, hogy már megéri elindítani a hitelkiváltási folyamatot.

A hitelkiváltás nehézkes lehet

Aminél azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a bankok ragaszkodnak a jól fizető ügyfélhez. A végtörlesztésnek díja lehet, emellett ha a folyósításnál kedvezményt adtak, akkor sok esetben „hűségidőt” is kikötnek ezért cserébe. Sok bank elengedi a kezdeti költségeket vagy azok egy részét a hitelfelvételnél, átvállalja a közjegyzői díjat, az értékbecslés árát vagy a folyósítási jutalékot. Ha az ügyfél 3-4 éven belül szeretné visszafizetni a hitelét, ezeket a költségeket utólag visszakövetelhetik a hitelintézetek, de van olyan nagybank is, amelyik egyes lakáshiteleinél hat évig élhet ezzel a lehetőséggel. Ezeken felül kell még kifizetni a végtörlesztés akár 2 százalékos díját (ez a hitel aktuális tőkeértéke alapján számítják).

Az új banknál szintén lehetnek az új lakáshitelnek induló költségei. Ez a két tétel a hitelkiváltást alaposan megdrágíthatja, akár a tőketartozás 3-5 százalékának megfelelő egyszeri költséget is jelenthet az adós számára. Vagyis egy 10 milliós hitelnél 300-500 ezer forint is lehet a kiváltás díja. Érdemes tehát számolgatni, megéri-e ezt az ügyletet végigvinni, ha a várható haszon kicsi. Néhány száz vagy ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenés miatt aligha éri meg váltani, de havi 10 ezer forint fölött már célszerű mérlegelni – áll a cikkben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: annapictures via Pixabay)