Hat órát vártak a mentőre - meghalt a beteg

A vérző beteg csak a mentők hívása után hét és fél órával jutott el a Honvédkórházba. Vizsgálat indult.

2024. október 16., 15:03

Szerző:

Hat órát vártak a mentőre az egyik budapesti egészségügyi intézményben múlt pénteken, de mire az kiérkezett, hogy a beteget átszállítsa a Honvédkórházba, a nő már olyan súlyos állapotba került, hogy hajnalra meghalt. Az esetet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozta nyilvánosságra, írja az RTL Híradó alapján a 24.hu.

Eszerint a krónikus belgyógyászati osztályon fekvő nő átszállítását az ott dolgozó, vezető beosztású orvos sürgette, mondván, műtétre van szükség, ám a vérző beteg csak a mentők hívása után hét és fél órával jutott el a Honvédkórházba.

A dokumentáció alapján a mentők nem azonnali, hanem két órán belüli szállítást rendeltek el, de ez sem valósult meg, hiába érdeklődött a beteg hozzátartozója óránként, hogy miért nem érkezik a kocsi. Állítása szerint a szállítást elrendelő orvos négy órával a jelzés leadása után még arról volt kénytelen vitatkozni a diszpécserrel, hogy azonnali vagy két órán belüli szállítást kért. A panaszos hozzátartozó hozzátette: amikor hat óra elteltével megérkeztek a mentők és meglátták az édesanyját vérben ázva, közölték, hogy rohamkocsi kell, mert csak orvosi felügyelettel szállítható az asszony. Így további másfél óra telt el, amíg megérkeztek a Honvédkórházba, ahol már nem tudtak rajta segíteni.

Kunetz Zsombor szerint az eset azt jelzi, hogy a mentőszolgálat képtelen ellátni az alapfeladatát, az eset körülményeit pedig igazságügyi orvosszakértőnek kell feltárnia.

A mentőszolgálat együttérzését fejezte ki a hozzátartozók felé, és közölte, hogy „a mentésirányítói intézkedések megfelelőségét” vizsgálják – írja a lap.

A fideszes polgármester szerint sem működik jól az ügyeleti rendszer

Nem fogadja minden szereplő osztatlan örömmel a kedden indult ügyeleti rendszer működését. Lengyel Tibor, a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint a mentőszolgálat már alapból túlterhelt, napi szintűek a mentőkésések, és Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azonban máshogy vélekedett erről.

Október elsején Budapesten is megkezdte működését az új alapellátási ügyeleti rendszer, így már Magyarország minden vármegyéjében azonos szabályok érvényesek azokra, akik este, hétvégén vagy ünnepnapokon orvosi ellátásra szorulnak. Immár a fővárosban is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinál.

Az ATV Híradó Lengyel Tibort, a mentődolgozók szövetségének elnökét kérdezte a változásokról, aki úgy látja, hogy a mentőszolgálat enélkül a feladat nélkül is túlterhelt, és a nagy mentőkésések már napi szintűek, ám a szervezet vezetői ezt valamiért nem veszik figyelembe. Információi szerint a mentőknél nagy átszervezések zajlanak.

„Valamelyik nap voltam egy elsősegélynyújtó tanfolyamon oktatni. Az egyik résztvevővel beszélgetésbe elegyedtem, ő mesélte, hogy egy újraélesztéshez az M0-son – ahol ők laikus szinten a kollégájukat elkezdték újraéleszteni – 55 perc múlva érkezett meg a mentőautó”

– nyilatkozta Lengyel.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldala)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.