Új életveszélyes baktériumot találtak

Veszélyes fertőző baktérium bukkant fel Washington állam partjainál a homokban és a tengerben. A tudósok szerint nem csak ez az egy állam veszélyeztetett.

2009. szeptember 13., 21:03

A baktérium egy methicillinnek ellenálló, úgynevezett Staphylococcus aureus. Ritkán lehet találkozni vele kórházakon kívül, viszont egyre nagyobb számban van jelen iskolákban, öltözőkben és edzőtermekben. Bőrfertőzéseket, tüdőgyulladást és más, éltere veszélyes betegségeket okoz és cseppfertőzéssel terjed.

Az MRSA (metacillin rezisztens Staphylococcus aureus) korábban főképpen kórházakban fordult elő, de mára már megjelent számos közintézményben - iskolákban, tornatermekben, uszodákban - is. Enyhébb esetekben makacs bőrelváltozásokat okozhat, súlyosabb formájában viszont tüdőgyulladást és más, életveszélyes betegségeket. Sajnos a tudomány egyelőre keveset tud arról, hogy milyen környezetben szaporodik el a kórokozó.

A strandon fellelt törzsekkel kapcsolatban Marilyn Roberts, a seattle-i Washington Egyetem mikrobiológusa arra figyelmeztett, hogy mindenki, aki a partra látogat, veszélyben van.

Roberts kutatócsoportja tavaly enterococcust talált a nyugati part számos strandján, ebben az évben pedig a Miami Egyetem kutatóinak megállapításai szerint Dél-Kalifornia partjainak egynegyedén találtak staphylococcust a vízben vagy a parti homokban.

A mikrobiológus szerint tanácsos kerülni a strandolást, vagy legalább néhány óvintézkedéssel mérsékelni a fertőzés kockázatát.

– Okos dolog azonnal lezuhanyozni a tengeri fürdő után. Szabaduljunk meg a ránk tapadt homoktól is és mindenképpen óvjuk a sérüléseket a vízzel és talajjal való közvetlen érintkezéstől. Most meglehetősen veszélyes a tengerparti homokozás és a homokba temetkezés - tette hozzá Roberts.