Trefortosok elismerése Bukarestben

Ezer euróval járó pénzjutalomban és oklevélben részesült Bukarestben a budapesti Trefort Ágoston Gimnázium diákcsoportja, amely az Ifjúság a környezetért projekt keretében készített újságcikkeivel elnyerte a zsűri rokonszenvét – és az összeget, amellyel iskolájuk gyarapodott.

2010. október 1., 18:29

Az eseményt szervező és a projektet szponzoráló Német Környezetvédelmi Alap (DBU) vezetői máig örömmel emlékeznek vissza arra, hogy a hasonló budapesti eseményen 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök – úgy is, mint ismert környezetvédő – adta át a díjakat az akkori nyerteseknek.

Most is eredetileg Traian Basescu román államfőt kérték fel a díjátadásra, az elnök azonban szinte az utolsó pillanatban lemondta a közreműködést, mert a belpolitikai turbulenciák, mindenekelőtt a bukaresti parlamentben az új nyugdíjtörvény körül kibontakozott, olykor botrányokkal tarkított vita nyomán célszerűbbnek látta, ha személyesen kapcsolódik be a törvényhozás munkájába. Így a díjról tanúskodó okmányt Danel Funariu román kultuszminiszter adta át a magyarországi győztes csapatot képviselő diákoknak, Kalocsay Noéminek és Sziráki Botondnak, valamint az őket felkészítő Máriáss Márta tanárnőnek. Mellettük hasonló elismerésben részesült egy-egy román, bolgár, horvát, továbbá három német középiskola.

A felsorolt országokból öt-öt, Németországból húsz gimnázium vesz részt a hároméves programban, amelyet az aacheni IZOP Pedagógiai Módszertani Központ irányít. A diákok cikkeit az érintett országok tekintélyes napilapjai közlik (a magyar csapat díjat nyert írásai a Népszabadság május 22-i számában olvashatók). Minden iskola egy-egy német tanintézettel párt alkotva tanulmányozza a környezetvédelemmel kapcsolatos témákat, a kutatás során gyűjtött tapasztalatokat hasznosítják azután a cikkírások során – és a mindennapi életben is.

A fiatalok a német anyagi hozzájárulás segítségével elutaznak egymás országába, ahol közösen kutatnak, sőt akik a tanévből egy harmadik alkalmat is ki tudnak szorítani, egy németországi, Görlitz melletti oktatási központban külön is tanulmányozhatják a környezetvédelem aktuális feladatait és a megoldásokat. Itt más-más országok diákjai is közösen vehetnek részt a foglalkozásokon, a miskolci Herman Ottó Gimnázium csapata például ott ismerkedett meg és alakított ki baráti kapcsolatot a romániai Déva Decebal Gimnáziumának diákjaival.