Tisztázzuk!

Rendkívül bosszant az a visszatérő vád, hogy mi, baloldaliak azért tiltakozunk a "pofátlan" végkielégítések megadóztatása ellen, mert mi vagyunk az érintettek.

2010. november 14., 01:01

Én és egész rendkívül népes családom minden tagja bérből és fizetésből élő átlagember. Legfeljebb gyermekeink (unokáink) számában vagyunk messze az átlag felett. Nem tudok róla, hogy bármelyikünk valaha is bármiféle végkielégítést kapott volna. Még a legszélesebb ismeretségi körömben sincs senki, aki érintett lenne, akinek vissza kellene fizetnie bármit.

Bizony, engem is, amióta csak bevezették, mindig hallatlanul irritáltak a "pofátlan" végkielégítések. A baloldaliaknak kifizetett százmilliók pontosan ugyanannyira, mint a jobboldaliaknak kifizetett százmilliók. Mert ugye, azon nincs vita, hogy az övéik pontosan ugyanúgy megkapták a magukét annak idején. És valószínűleg ezután is meg fogják kapni, gondolom az ügyvédek már dolgoznak rajta, hogy megtalálják a kiskapukat, oszt jó napot!

Ha a jelen kormány hoz egy olyan törvényt, hogy ezentúl ilyen nem lesz, és ennek érvényt is szerez, teljes szívből egyetértek. Azt mondom, ez igen! Végre! Nagyon helyes! Na lám, mégiscsak van valami jó ebben az új rendszerben! Jól látják ott fenn az urak, hogy ezt a társadalom nagyon nagy része így érzi.

Na, de nem visszafelé! Ez teljes mértékben ellentmond az igazságérzetemnek és szerintem a józan észnek is. És nagyon veszélyes! Ki és milyen alapon dönti el, hogy meddig kell/lehet visszamenni? Milyen bíróság mondja ki utólag valamiről, ami akkor törvényes volt, hogy mégsem volt az? Vagy nem kell hozzá bíróság, nem kell hozzá törvény? Elég hozzá a kormány mohósága és a dühödt bosszúvágy?

Ez a tökéletes bizonytalanság tökéletesen kiszolgáltatottá tesz. Mindenkit, nemcsak a szocialistákat, az előző rendszer haszonélvezőit, bizony a FIDESZ hívek sem lehetnek nyugodtak. Hiszen tudjuk, a hála nem politikai kategória, láttunk már olyat, hogy valaki évekig buzgón támogatta őket, mégis köszönet nélkül lapátra került.

Aki nem akar olyan rendszerben élni, amely bármikor, bármiért lecsaphat rá, annak ez ellen tiltakoznia kell, akármelyik oldalon áll is.

Ráczkevy Sándorné