Akár bőrproblémákat is okozhat az okosóra viselése

Nagyon hasznos eszköz, de az okosóra néha egészségügyi panaszokhoz vezethet.

2024. október 25., 17:27

Szerző:

Sokan nem hajlandóak levenni egy pillanatra sem, pedig az okosóra használata közben érdemes figyelni a bőrre is, ugyanis allergiás reakció is felléphet a túlzott használat következtében – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

Kétségtelen, hogy az okosórák többsége rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amelyek miatt – az okostelefonokhoz hasonlóan – nélkülözhetetlennek tűnnek. Aki valamilyen egészségügyi problémával küzd, esetleg aktívan sportol, annál kiemelt jelentőséggel bírnak azok a funkciók, amelyek a szívműködést vagy a légzést is megfigyelik, így könnyen hozzászokhat ahhoz, hogy az okosóra mindig a csuklóján van.

Ezek a funkciók valóban sokat segíthetnek, ám arra sarkallnak mindenkit, hogy minél többet viseljék az órájukat, ami később ugyan más jellegű, de rendkívül kellemetlen tüneteket is okozhat.

Az okosóra és a bőr kapcsolata

A legmodernebb eszközök már vízállóak, így nyáron sem kell levenni, ha épp strandolni indul a viselőjük, sőt gyakorlatilag minden pillanatban ott lehet a tulajdonos csuklóján az okosóra.

Akiknek fontos az egészségük, gyakran az alvásukat is az okosóra segítségével monitorozzák. Ez azt jelenti, hogy éjjel is rajtuk van az eszköz, és gyakorlatilag szinte soha nem válnak meg tőle, legfeljebb csak addig, amíg az órának töltésre van szüksége. Csakhogy ezzel súlyos bőrtünetek kialakulását kockáztatják.

Mivel az analóg órákkal ellentétben ezeket a digitális eszközöket sokan egyáltalán nem veszik le, még akkor sem, ha víz éri a karjukat, idővel az óra alatt felpuhulhat a bőr. A felgyülemlett tusfürdő vagy szappan maradványai beszorulhatnak a szíj alá, és megmarhatják a bőrt, amely így kipirul és irritálttá válik. Súlyos esetben akár kiütések és gombás fertőzés is kialakulhat.

Ma már a legtöbb szíj gumiból, illetve szilikonból készül, ám azzal is számolni kell, hogy ezeket az anyagokat nem mindenkinek a bőre tolerálja. Ilyen esetekben sokat segíthet az egyre népszerűbbé váló szövetszíjak használata, aki pedig akár nagyobb összeget is feláldozna a divat oltárán, akár bőrszíjat is választhat.

Akinél már kialakult valamilyen bőrtünet, annak érdemes hanyagolnia néhány napig az okosóra használatát, és ha a tünetek nem múlnak, egy bőrgyógyász felkeresése is indokolt.

Megelőzésképpen érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen túl szorosra húzva a szíj, és bármilyen nélkülözhetetlennek is tűnik, néha le kell venni az órát a töltési időn túl is. Aki tudja magáról, hogy fémallergiával küszködik, annak a fémcsatokra is nagy figyelmet kell fordítania, ugyanis a szilikon szíj ellenére ezek az apró részek is erőteljes bőrreakciókat válthatnak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)