Vigyázat, bőrirritációt okozhat a kékalgás Balaton

A kutatók a Siófoki- és a Szemesi medencében figyelték meg a vízfelszínen összegyűlt kékalgatömeget.

2022. augusztus 26., 17:10

Szerző:

Megjelent a Balatonban a kékalga. A kutatók a Siófoki- és a Szemesi medencében figyelték meg a vízfelszínen összegyűlt algatömeget. Az algák bőr- és nyálkahártya-irritációt okozhatnak, ezért javasolják a fürdés utáni zuhanyzást.

Az utóbbi napokban a víz felszínén összegyűlő algatömeget figyelhettünk meg főként partközelben, a Siófoki- és a Szemesi medencében – adta hírül az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI). 

A ránézésre virágporhoz hasonló algatömeget egy kolóniás cianobaktérium (Microcystis flos-aquae) alkotja. A jelenség nem új keletű, lokálisan a korábbi években is megfigyelhető volt szélcsendes nyarakon, sőt, az intézet kutatói már az 1930-as évek elején is leírták a Microcystis flos-aquae és a Microcystis aeruginosa tömeges megjelenését az intézet előtti öbölben. 

Egy- egy kolónia akár centiméteres nagyságú is lehet, melyet 0,003 milliméteres algasejtek alkotnak. Ezek a kolóniák főként a vízfelszínen úsznak, a víztestben mennyiségük elenyésző, nem közelíti meg az egészségügyi határértéket. 

Ugyanakkor az arra érzékenyeknél ezek az algák bőr- és nyálkahártya-irritációt okozhatnak, és lokálisan (áramlási holtterekben) nagy mennyiségben előfordulhatnak. 

A BLKI kutatói ezeken a helyeken mindenképpen javasolják a fürdés utáni zuhanyozást. 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.