Tényleg itt a Mátrix

Az amerikai hadsereg egy új sisak segítségével irányítani akarja a katonák gondolatait. Az Arizona State University kutatói olyan sisakot fejlesztettek ki, amely az ún. transzkraniális ultrahang segítségével serkentheti a bevetés közben a katonák agyát. A sisak segítségével állítólag fokozható a figyelem, növelhető az érzékelés, szabályozható a fájdalomérzet, írta Wiliam Tyler neurológus saját blogjában.

2010. szeptember 24., 06:07

A transzkraniális mágneses ingerlés olyan eljárás, amelynek révén lehetőségünk nyílik a csonttal borított vagy mélyen fekvő idegrendszeri struktúrák fájdalom nélküli elektrofiziológiai vizsgálatára – írja a

vilagtudomany.hu. A transzkraniális mágneses ingerlés bevezetése Anthony Barker és munkatársai nevéhez fűződik, a módszert sikeres használatát bemutató első tanulmány pedig 1985-ben jelent meg. Az orvosok és elektrofiziológusok körében hatalmas érdeklődés jelentkezett, mivel ennek segítségével lehetőség nyílt a nehezen hozzáférhető csonttal borított idegrendszeri struktúrák fájdalom nélküli vizsgálatára és ingerlésére.

Az "Armed with Science" című online felületen lévő blogban Tyler arról beszél, hogy megvalósítható az agy távirányítása az ultrahang segítségével. „Az emberi érzékelés és magatartás minden aspektusát az agyi aktivitás irányítja. Az agyfunkciók irányításának képessége pedig óriási technológia” idézi Tylert a weltonline. A kutatómunkát a Pentagon ügynöksége, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) támogatja. Az ultrahangos manipulációhoz nincs szükség operációra, és az eredeti transzkraniális mágneses ingerléshez képest, amelyet depresszió ellen is bevetnek, az új technológia sokkal pontosabb. Más szakértők szkeptikusak a sisakot illetően, mert szerintük a technológia még nem elég fejlett és használható – írja a vilagtudomany.hu.