Szigorodik: mit tudhat Önről a Google

Májusban bejelentették, hogy komoly hibát követtek el, amikor Street View autóik véletlenül begyűjtöttek adatokat nem titkosított WiFi hálózatokról - közölte a Google a 168 óra online-nal. Ezután, külső hatóságokkal is együttműködve, több hónapig dolgoztak azon, hogy megerősítsék belső adatvédelmi és biztonsági irányelveket és folyamatokat.

2010. október 25., 13:53

Ennek eredményeként a következő változásokkal állt elő a híres internetes keresőt működtető cég:

Egy nemzetközileg elismert szakértő, Alma Whitten személyében kineveztek egy adatvédelmi igazgatót, aki mind a mérnöki, mind a termékmenedzsment területért felel. Célja az, hogy hatékony adatvédelmi mechanizmusokat építsen be a Google termékeibe és belső vállalati folyamataiba. A cég bejelentette: jelentősen megnöveli az Almával dolgozó mérnökök és termékmenedzserek számát is.

Minden alkalmazott már most is képzést kap a Google adatvédelmi elveiről és gyakorlatáról, de a jövőben a cég továbbfejleszti ezeket a tréningeket mérnökei, termékmenedzserei és jogi szakemberei számára, az adatok felelősségteljes gyűjtésére és kezelésére fókuszálva. Továbbá, decembertől minden Google-munkatárs kötelezően részt vesz egy információbiztonsági programban.

A vállalat közölte: az elmúlt években folyamatosan fejlesztettük a belső irányelveinknek való megfeleltetési folyamatokat. Az eltelt időszak alatt azonban a Google nagyobb céggé vált, így további változtatásokat vezetünk be. Az egyik ezek közül, hogy minden mérnöki fejlesztési projekt vezetőjének egy adatvédelmi tervet kell készítenie, mely tartalmazza a felhasználói adatok kezelésére vonatkozó szabályokat.

A cég közleménye azzal zárul: bíznak abban, hogy ezek az intézkedéseik jelentősen javítani fogják belső folyamataikat. Ahogy a Google is növekszik és a számítástechnika tudományának újabb és újabb területeire lép be, úgy fog azon dolgozni a jövőben, hogy azonosítsa a további fejlődési lehetőségeket az adatvédelem területén is.

Az eredeti, angol nyelvű blogpost

itt olvasható.