Ritkán látható Rembrandt portré kerül árverésre decemberben

Ritkán látott, kiállításon már közel 40 éve nem szerepelt Rembrandt remekmű kerül kalapács alá a londoni Christie’s aukciós házban, 2009. december 8-án. A festmény rekordösszegért, akár 25 millió fontért is elkelhet, hiszen a képet még 1658-ban festette a holland mester Rembrandt van Rijn.

2009. szeptember 26., 08:02

Esély van arra, hogy megdöntse az eddigi rekordot, amelyet a mester egyik másik portréjáért fizettek még néhány évvel ezelőtt (az öreg hölgy portréja akkor „mindössze” 19,8 millió fontot ért). A most árverésre kerülő férfi portré, melynek „Portrait of a man, half-length, with his arms akibo” a címe, mindössze 42cm magas és 34 cm széles. A vásznon egy férfi portréja látható, aki dacosan, csípőre tett kézzel pózol, miközben erős, merev tekintetét előreszegezi.

A kép megjeleníti a művésznek azon korszakát amikor chiaroscuro (fény-árnyék kontrasztja) technika alkalmazásával remekül különítette el alakjainak fizikai és szellemi megjelenítését, jelenlétét. A rembrandti chiaroscuro megrendítő hatásának titka az, hogy a történetről a saját vízióját festette meg, személyes kapcsolatát, együttérzését a dráma szereplőivel, mely jól megfigyelhető újtestamentumi ihletésű képein is. A Szépművészeti Múzeum egyébként igen jelentős gyűjteményt őriz a 17. századi, világhírű holland művész emlékeiből. Legutoljára 2009 tavaszán rendeztek egy nagyszabású kiállítást Rembrandt: Péter tagadása címmel a múzeum és a Holland Kultfeszt szervezésében.

„Rembrandt elismerten az európai történelem egyik legnagyobb és legbefolyásosabb művészeinek egyike. Megtiszteltetés számunkra, hogy ezt a figyelemreméltó portrét mi kínálhatjuk megvételre” – nyilatkozta Richard Knight az aukciós ház Old Masters és 19-ik Századi részlegének szakértője.

A képmás hosszú időn keresztül a világ egyik leggazdagabb emberének, egy dúsgazdag műgyűjtőnek, George Huntington Hartford II tulajdonában volt, aki az A & P áruházlánc örököse. Később ez a festmény a Columbia Egyetemre került, és az Elnök irodájában lógott, amikor a diákok 1968-ban elfoglalták az egyetem adminisztratív helységeit 1 hétre. A festmény biztonságos eltávolítása után a képet elzárták, majd az egyetem eladta 1974-ben állítólag több mint 1 millió dollárért. A képet egy magángyűjteményből ajánlották fel a Christie’s árverésre. Utoljára 1930-ban kerül kalapács alá a festmény, akkor 18500 fontért kelt el, amely mai árfolyamon hat millió fontot ér. A képet utoljára 1970-ben egy detroiti Rembrandt-retrospektív kiállítás keretein belül mutatták be.

A Christie's nem nevezte meg a mostani eladót, csak annyit árultak el, hogy a kép egy "előkelő magángyűjtemény" része volt.