Néhány tipp, amivel könnyedén csökkenheti számláit

Németországi mérések alapján, egy fő napi vízigénye átlagosan gépesített háztartásban, automata mosógép és angol WC használata esetén átlagban 140 l/nap fogyasztásra tehető. Hazánkban ez az igény ugyanolyan körülmények figyelembevételével 120-170 l/nap között változik, mennyisége átlagértékben közel 140-150 l/nap. A vízmennyiség jelentős, több mint 60%-át teszi ki a tisztálkodás és a WC használat vízszükséglete.

2011. június 23., 07:20


A vízigény csökkentésének lehetőségeit két módon közelítették meg: az egyik megoldási módszer a vízigény csökkentésének céljára kifejlesztett, különböző ún. víztakarékos szerelvények, berendezések, a másik megoldási módszer az ivóvíz minőségű víz felhasználásának csökkentése és a vízigény pótlása a felhasználási célnak megfelelő, de nem ivóvízminőségű vízzel, hanem sekély mélységben található ún. talajvízzel, és csapadékvízzel.

Talajvíz, csapadékvíz felhasználása az ivóvízminőségű vízigény csökkentésére: a háztartási vízigény kielégítésének egy részéhez (pl. WC öblítés, kertöntözés, kocsimosás, mosás) nincs szükség ivóvíz minőségű vízre, hanem más rendelkezésre álló vízből, mint csapadék vagy talajvízből is megoldható - írja a

fenntarthato.hu.


Talaj és csapadékvíz használatával: kocsimosás, kertöntözés és WC öblítés esetén 39%-os ivóvízminőségű víz megtakarítás eredményezhető. kocsimosás, kertöntözés, WC öblítés és mosás esetén 51%-os ivóvízminőségű víz megtakarítása eredményezhető. Ennek a megoldásnak az alkalmazásához az épületben két elkülönített vízvezeték beszerelésére van szükség, ezentúl a csapadékvíz összegyűjtését, szűrését, tárolását, a talajvíz kiemelését, a kútfúrás létesítményeit kell megépíteni.

Ha a csapadék és talajvíz használatán kívül, még belső használatból újrafelhasználást is eszközöl, 58 %-os ivóvíz-felhasználást is meg lehet takarítani. Ebben az esetben a fürdővizet WC-öblítésre lehet újrafelhasználni. Ilyenkor a fürdővíz tárolására külön víztároló építése szükséges.