Ezek lehetnek a rák szabad szemmel is látható tünetei a szájban

Maguk a páciensek is sokat tehetnek a rák felismerése érdekében.

2024. október 4., 16:21

Szerző:

Általánosságban több szó esik a valamely szervet érintő daganatos betegségekről, de a szájban vagy annak környékén kialakuló rák is nagy figyelmet érdemel – figyelmeztetett a Cigna Healthcare.

A fej-nyaki daganatok bármely életkorban kialakulhatnak, és a közhiedelemmel ellentétben azok is veszélyeztetettek, akik nem dohányoznak. Kialakulhatnak az orrmelléküregekben, az orr belsejében, de érintett lehet a száj is, beleértve a nyelvet, az ínyeket és a szájpadlást is. A rák megtámadhatja a torok és a gége bizonyos részeit, de akár az ajkakon is megjelenhet.

Ezekre a daganatos betegségekre is igaz, hogy minél hamarabb diagnosztizálják azokat, annál nagyobb az esély a kezelések sikerességére. A felismeréshez pedig az is hozzátartozik, hogy az önvizsgálat hangsúlyosabb szerepet kap a mindennapokban.

A rák tünetei néha fájdalommentesek, de látványosak

A fogorvosi szűrővizsgálat nemcsak a fogak állapotának felmérése miatt fontos, hanem azért is, mert a szájsebész vagy fogorvos akár a szájban kialakuló elváltozásokat is észreveheti. A daganatos megbetegedés egyik legegyértelműbb jele a szájban a piros vagy fehér volt kialakulása a szájfalon vagy akár az íny valamely részén, amely általában nem jár fájdalommal. Ezt néha nehéz lehet észrevenni, de a napi fogápolás során erre is érdemes figyelni.

A fogmosás alatt alkalmanként előfordulhat fogínyvérzés, ám amennyiben ez rendszeresen előfordul, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis ezt akár a rák is kiválhatja. Gyanúra adnak okot a nem gyógyuló sebek is, különösen azoknál, akik hajlamosak arra, hogy gyakran alakul ki náluk afta (az ilyen jellegű sebek a test bármely pontján kivizsgálást igényelnek).

Aggodalomra adhatnak okot a szájüregben kialakuló csomók, ahogyan az is, ha a száj egy bizonyos területe érdessé, a megszokottól eltérő felületűvé válik. Mint arról a 168.hu is beszámolt, a nyelvrák is ott van a leggyakrabban diagnosztizál fej-nyaki eredetű daganatos betegségek között, amelyet esetenként az ajkak zsibbadása, a beszéd nehezítettsége és akár fülfájdalom is kísérhet.

A fogak kilazulása is intő jel lehet, ahogyan a folyamatos vagy rendszeresen visszatérő torokfájás is. Akinél rágási, nyelési vagy hangképzési problémák figyelhetőek meg, szintén kivizsgálásra szorul.

Érdemes tudni, hogy a genetikai tényezőkön és a dohányzáson kívül a HPV-fertőzés, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, a helytelen fogápolás és az UV-sugárzás is hajlamosíthat a daganatos betegség kialakulására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.