Bénulást okozhat a rák egyik típusa – ezek a figyelmeztető jelek

A rák gerincet érintő fajtái akár a páciens bénulását is előidézhetik.

2024. szeptember 30., 17:21

Szerző:

Elsősorban akkor fordulhatnak elő mozgásszervi panaszok vagy bénulás, ha a rák a gerincet és a csigolyákat érinti – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

Bizonyos tumorok, amelyek a csigolyáknál alakulnak ki, jóindulatúak is lehetnek, ám a növekedésük még így is sok problémát okozhat. A rosszindulatú daganatok az esetek többségében nem konkrétan a gerincen belül alakulnak ki, sokkal jellemzőbb, hogy egy más daganattípus terjed át a test ezen részére is. Ugyanakkor nem kizárható a gerincvelőt érintő daganat megjelenése sem, ahogy a csontrák is kialakulhat a gerincben.

Az ilyen elsődleges csigolyadaganatok esetében műtétre, sugár-, illetve kemoterápiás kezelésre is szükség lehet, és lényeges, hogy milyen gyorsan sikerül felfedezni a betegséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy maguk a páciensek is tisztában legyenek azzal, milyen jelenségek utalhatnak komolyabb problémára.

A rák így támadja meg a gerincet

A daganatos betegségek legnagyobb veszélye, hogy a tünetek sok esetben nem tűnnek veszélyesnek, különösen a kezdeti fázisban. Emiatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, és ezzel rengeteg időt veszítenek, ami a kezelés szempontjából rendkívül hátrányos.

A hátfájás például egy sokakat érintő kellemetlen tünet, ám sokan ezt elbagatellizálják, hiszen akár a rossz testtartás is kiválthatja. Csakhogy ez akár a daganatos betegség első jele is lehet, különösen akkor, ha egy konkrét ponton jelentkezik, és hátulról előre is kisugárzik.

Az is árulkodó jel lehet, ha a fájdalom éjszaka erősebbé válik, és akár az alvást is ellehetetlenítheti. Ez már mindenképpen olyan súlyú probléma, ami kivizsgálást igényel. Ehhez kapcsolódik az is, ha a betegnek feltűnik, hogy megváltozik az érzékelés a végtagjaiban, például gyakran elzsibbadnak a lábai vagy bizsergő érzést tapasztal.

Megtévesztő lehet, ha valakinél inkontinencia jelentkezik, esetleg a székletürítési szokásai megváltoznak, sürgetővé válnak. Ezeket is előidézheti a csigolyák rákos megbetegedése, és a páciens akár a teljes kontrollt is elvesztheti a belek és a hólyag irányítása felett. Ez már általában olyan komoly tünetegyüttes, amellyel a betegek orvoshoz fordulnak, ám még ilyenkor sem a megfelelő szakembert keresik fel elsőre, hiszen fel sem merül bennük, hogy gerinceredetű problémáról van szó.

A legsúlyosabb esetekben előfordulhat, hogy egy-egy végtag mozgatása nehezítetté válik, vagy akár el is lehetetlenül. Ilyenkor teljes bénulásról van szó, amit az is okozhat, hogy a tumor olyan méretűre nőtt, vagy olyan ponton helyezkedik el, hogy már az idegeket is nyomja.

A fentiek mindenképpen teljeskörű kivizsgálást igényelnek, így aki ezeket tapasztalja, azoknak a szakemberek azt javasolják, hogy mihamarabb forduljanak orvoshoz, különösen akkor, ha a fájdalom állandósul és fokozódik, és egyértelműen nem valamilyen fizikai tevékenység váltja ki, amely megterheli a gerincet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)