Anyajegyszűrés: a legfontosabb őszi teendő

Elérkezett az ideális pillanat, az anyajegyszűrés most a legaktuálisabb.

2024. szeptember 11., 15:16

Szerző:

Nyáron általában mindenki többet foglalkozik a bőrével, többek között azért, mert egyszerűen nagyobb felülete is „szem előtt van”, sokkal kevesebb ruha takarja, és még a ritkán látható részeket is több napfény éri. Az anyajegyszűrés szempontjából azonban az ősz sokkal ideálisabb – hívta fel a figyelmet a Házipatika.com.

Aki már tisztában van vele, hogy valamely bőrelváltozást el kell távolítani a testéről, most nem odázhatja tovább a műtétet, de aki már régóta nem járt bőrgyógyásznál, annak is időszerű ellátogatnia egy szűrővizsgálatra.

A szakemberek szerint még akkor is érdemes ilyenkor ellenőriztetni az anyajegyeket, ha nincs velük semmi probléma, nyáron ugyanis egy ijesztő jelenség alakulhat ki.

Ezért ideális az ősz az anyajegyszűrésre

A nyári hónapokban még annak is valamivel sötétebbé válik a bőre, aki direkt formában nem napozott. Ilyenkor előfordulhat, hogy akár a nyaralás végén úgy tűnhet, hogy egy-egy anyajegy színe megváltozott. Ez általában természetes jelenség, hiszen ahogyan a bőr többi része, úgy ez is pigmentáltabbá válik, tehát a barnulással a bőr teljes felülete sötétebb lesz.

Akár hormonális változások is kiválthatják a jelenséget, de akiben bármilyen kétség felmerül, inkább forduljon szakemberhez. A bőrgyógyászok természetesen képesek megkülönböztetni a kóros elváltozásokat és a nyári barnaságot, így nem szükséges megvárni, amíg ez teljes egészében „lekopik”.

Az ősz ráadásul több okból is ideális időszak az anyajegyszűrésre. Egyrészt nyáron rengeteg káros sugárzás éri a bőrt, amely elváltozásokat okozhat, és a leégés is károsíthatja azt. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy ha a nyár folyamán valamely anyajegy színében furcsa változás állt be, szintén indokolt az orvos felkeresése. Különösen az ad okot aggodalomra, ha többféle szín is megjelenik az anyajegyen belül.

Az új anyajegyek kialakulása, a régiek aszimmetrikussá válása, illetve a többitől méretében, színében vagy formájában merőben eltérő anyagjegy kialakulása is szakorvosi vizsgálatot igényel. Érdemes mindezeket szem előtt tartani, és az őszi időszakban elvégeztetni a szükséges szűrővizsgálatokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

13:09

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.