Ez jelzi, ha rákos egy anyajegy

A melanóma, azaz az egyik legagresszívabb rák típus gyakran egy már meglévő anyajegyből indul ki. 

2024. július 27., 16:46

Szerző:

A melanóma egy bőrrákfajta, ami a bőr festéktermelő sejtjeiből, vagyis a melanocitákból indul ki, általában egy már meglévő anyajegyből – írja a HáziPatika. A bőrrák egyéb típusaihoz képest sokkal hamarabb képez áttéteket – például az agyban vagy a csontokban –, előrehaladott állapotában pedig már igen kicsi a túlélés esélye. Korai stádiumban felállított diagnózis és időben megkezdett kezelés esetén azonban csaknem százszázalékos az érintettek gyógyulási aránya. Éppen ezért különösen fontos kiemelt figyelmet fordítani az anyajegyek állapotának követésére, és felismerni a figyelmeztető jeleket. 

A gyanús anyajegyek megítélésében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Facebook-posztjában is említett „ABCDE-szabály” segíthet a legtöbbet. Ennek lényege, hogy öt nagyon fontos tényezőt kell figyelemmel kísérni az anyajegyek kapcsán:

A – asymmetry, vagyis aszimmetria: nem kerek vagy ovális az anyajegy.

B – border, vagyis határ: az anyajegy határa szabálytalan, vagy nem éles.

C – color, vagyis szín: a melanómát kettő vagy több szín együttes megjelenése jellemzi.

D – diameter, vagyis átmérő: az anyajegy átmérője nagyobb 6 milliméternél.

E – enlargement, vagyis előrehaladás: színbeli, méretbeli vagy felszíni változás észlelhető a bőrképleten.

Ezek növelik a bőrrák kockázatát

Az erős napfénynek való kitettség egyértelműen növeli a melanóma kialakulásának kockázatát, akárcsak a többszöri leégés – különösen gyermek- vagy fiatalkorban. Rizikótényező továbbá, ha nagyszámú festékes anyajegye van, főleg akkor, ha némelyik a normálistól eltérő formájú, méretű vagy színű, illetve ha van nagyméretű veleszületett anyajegye is, amely felnőttkorban már 2 centiméteresnél nagyobb.

Akkor is érdemes fokozottabban vigyázni a bőrére, ha az 1-es fototípusba tartozik, tehát világos, szeplős bőrrel és természetes szőke vagy vörös hajjal rendelkezik. Ebben az esetben legalább 50-es faktorszámmal rendelkező naptej használata ajánlott. Ezeken kívül a túlzott szoláriumhasználat, illetve a legyengült immunrendszer is emeli a bőrrák kockázatát. Nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenni továbbá, ha a családban már előfordult rosszindulatú bőrdaganat.

 (Kép forrása: Freepik)