Akár bőrrák is kialakulhat néhány étel miatt – ezeket kerülje el nyáron

Meglepő lehet, de bizonyos ételek elősegíthetik a bőrrák kialakulását.

2024. június 24., 16:03

Szerző:

A napsugárzás hatására a bőr és bizonyos ételek olyan kémiai reakcióba léphetnek, ami károsíthatja a bőrt, és elősegítheti a bőrrák kialakulását – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

A legtöbben bele sem gondolnak, de az erős nyári UV-sugárzás nemcsak napozáskor éri a bőrt, hanem akár egy utazás vagy a buszmegállóban való várakozás során is.

A szakemberek nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy a fényvédelemre a hétköznapok során épp akkora figyelmet kell fordítani, mint a strandon, különösen azokon a testrészeken, amelyeket nem takarja, tehát nem védi semmilyen ruhadarab, például az arcon vagy a kézfejen.

Bizonyos növények és az UV-sugárzás együttesen bőrtüneteket válthatnak ki, egyes élelmiszerek és gyógyszerek pedig fényérzékenységet idéznek elő, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit és hol lehet ilyenkor fogyasztani.

A bőrrák kialakulása extra kockázat

A bőr daganatos megbetegedése nemcsak az élelmiszerek, hanem önmagában az erős napsugárzás miatt is kialakulhat. A leégés nem csupán egy néhány napig tartó kellemetlenség, hanem komoly veszélyforrás, hiszen a bőrt hosszú távon is károsítja. Az anyajegyek és szemölcsök védelmére is nagy figyelmet kell fordítani, így megelőzve, hogy kóros folyamatok induljanak be.

A szem is veszélyben van, hiszen az UV-sugárzás a szürkehályog képződését is elősegíti, így a napszemüveg is alapkellék nyáron.

Ami az ételeket illeti, érdemes tudni, hogy az UV-sugárzás hatására könnyedén aktiválódhat egy furanokumarin néven ismert anyag, amely a szervezetbe kerülve is heves bőrtüneteket okozhat. Egyik fajtája számos zöldségben is jelen van, így ezek fogyasztásakor körültekintően kell eljárni. Ezen növények közé tartozik a zeller, a petrezselyem, a paszternák, a sárgarépa, a szegfűszeg, a gyümölcsök közül pedig a füge és a citrusfélék lehetnek a legveszélyesebbek.

Fontos tudni, hogy ezen élelmiszerek nem csak elfogyasztva okozhatnak problémákat, hanem akkor is, ha a levük érintkezik a bőrfelülettel, amelyet ezután erős napfény ér. Bizonyos esetekben akár a növény leveleinek érintése is elegendő ahhoz, hogy fájdalmas és kellemetlen tünetek alakuljanak ki a bőrön.

Leggyakrabban a viszkető, hámló foltok, illetve a hólyagok kínozzák a pácienseket. A citrusfélék közül különösen a lime okozhat problémát, hiszen akár Lime-kór is kialakulhat, ami nem azonos a kullancsok által terjesztett Lyme-kórral. A gyümölcs leve és a napsugárzás együtt hólyagok megjelenéséhez vezethet, amelyek csak nagyon lassan múlnak el, és rendkívül fájdalmasak is lehetnek.

A legnagyobb problémát az okozhatja, ha a bőr sorozatosan napsugárzásnak, illetve ezen növényeknek van kitéve, hiszen ilyenkor a bőr képtelen regenerálódni, és bőrgyulladás, illetve ödémásodás alakul ki. Egy idő után allergiás reakció is felléphet, de alapvetően itt egy kémiai reakció váltja ki a tüneteket, a gyógyulás pedig heteket is igénybe vehet.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy minden esetben érdemes fényvédő krémet használni, kerülni a szabadban, tűző napon való tartózkodást a legnaposabb órákban, illetve a fent említett élelmiszerek fogyasztását is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)