A melanóma első jelei az arcon is megjelenhetnek

Évről évre egyre több embert érint a melanóma.

2024. június 20., 15:54

Szerző:

Egyénenként eltérő lehet, hogy kinél milyen formában jelenek meg a melanóma tünetei, de a közös vonások felismerhetővé teszik a betegség jeleit, és ezekre érdemes is fokozott figyelmet fordítani – figyelmeztetett a Cancer Research UK.

A bőrdaganatok egyik legsúlyosabb formája a melanóma, amely a bőr pigmentet termelő sejtjeiből kialakuló, rosszindulatú daganat. Különösen a nyári forróságban szükséges figyelni a megelőzésre. Ilyenkor mindenki hajlamos lengébb öltözéket viselni, így a bőrt is nagyobb felületen érheti a káros napsugárzás. A tűző napon való tartózkodást kerülni kell, hiszen akár még egy buszmegállóban való 10 perces várakozás is veszélyes lehet.

A szakemberek nem véletlenül hangoztatják a fényvédők használatának szükségességét, és a tévhitekkel ellentétben ezeket sem csak a strandon kellene alkalmazni.

A melanóma kialakulása ellen a fentiek betartásával sokat lehet tenni, de azzal is óvhatják az egészségüket a páciensek, ha megkönnyítik a már kialakult bőrrák kezelését azzal, hogy minél korábban észreveszik a betegség jeleit.

A melanóma tünetei az arcon is megmutatkoznak

Sokaknál alakulnak ki szeplők az arcukon, különösen az arra érzékenyek bőre reagál a napsugárzásra ilyen módon. Ezek színe és állapota az évszaktól függően változhat, nyáron általában erőteljesebbé válhat. Akiknél azonban hirtelen rengeteg új szeplő, esetleg anyagjegy alakul ki, azoknak érdemes egy bőrgyógyásszal konzultálniuk, ugyanis ezek akár a melanóma jelei is lehetnek.

A bőrrák másik tipikus tünete, ha egy-egy seb hosszú idő alatt sem gyógyul be. A seb felülete lehet érdes, fényes, rózsaszínű vagy akár gyöngyházfényű is, és hosszú hetek alatt sem tűnik el. A fekélyek kialakulása mindig aggodalomra ad okot, és ezekre a nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebekre még akkor is oda kell figyelni, ha egészen kis méretűek. A kezeletlen fekélyek akár egyik napról a másikra is kitágulhatnak, ez külön veszélyt hordoz magában.

A bőrön kialakuló kemény, kisebb vagy nagyobb csomókkal is érdemes körültekintően eljárni. A csomók bizonyos esetekben akár lassú növekedésnek is indulhatnak, a színűket tekintve pedig általában rózsaszínűek vagy pirosak.

A bőrön kialakuló, hámló és viszkető foltokat más kórállapot is előidézheti, de fontos tudni, hogy akár a bőrrák jelei is lehetnek. A szakemberek azt javasolják, hogy aki ezen tünetek bármelyikét is észleli, a biztonság kedvéért minden esetben kérje egy szakorvos segítségét, ugyanis csak egy teljeskörű kivizsgálás adhat megnyugtató választ arra nézve, hogy melanómáról van-e szó.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)