Melanoma: nem csak az UV-sugárzással van baj!

A modern terápiáknak köszönhetően jelentősen csökkent a halálozások aránya a melanoma miatt, de a későn felfedezett betegség még mindig évi 300-400 áldozatot követel.

2024. június 15., 17:37

Szerző:

A Magyar Dermatológiai Társulat ezért idén nemcsak a fényvédelemre koncentrál, hanem új szempontok szerint hívja fel a figyelmet azokra a melanomatípusokra, amelyeknek a kialakulásában a napozás nem játszik szerepet. A rendszeres önvizsgálat során a furcsa, többitől eltérő anyajegyek felfedezése továbbra is rendkívül fontos, azonban csak a megfelelő fényvédelemmel és gyanús bőrelváltozás esetén bőrgyógyászati szakvizsgálattal együtt jelent hatásos védelmet a melanoma ellen – írja az Egészségkalauz.

Míg a kétezres évek elején hazánkban 1200-1400 melanomás beteget diagnosztizáltak évente, ez a szám a 2020-as évekre – összhangban a világszintű trenddel – megduplázódott, és hamarosan elérheti az évi háromezret.1 Mindeközben világszinten hasonló arányban nőtt a melanoma okozta halálesetek száma is, de Magyarországon elmaradt ez a mortalitásban bekövetkezett növekedés, vagyis a bőrráknak ez a veszélyes típusa nem követel jelentősen több áldozatot, mint két évtizeddel ezelőtt.

Ennek oka lehet egyrészt, hogy a hatékony melanomaspecifikus, individualizált daganatgátló terápiákat a 2010-es évektől alkalmazzuk rutinszerűen a mindennapi gyakorlatban Magyarországon.2 Emellett húsz év alatt jelentősen bővültek a társadalom ismeretei a melanomáról, és jelentősen nőtt azok aránya, akik rendszeresen végeznek önvizsgálatot vagy járnak bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Azonban továbbra is évi 300-400 magyar, vagyis minden negyedik melanomás betegnél halálos kimenetelű a bőrráknak ez a formája1, ami összefüggésben áll azzal, hogy a betegek egy része későn, a gyanús bőrelváltozás észlelését követően egy évnél többet várva keresi fel a szakorvost.

A melanoma veszélyességének továbbra is az egyik legfontosabb kulcstényezője, hogy milyen stádiumában fedezik fel. A Magyar Dermatológiai Társulat hangsúlyozza, hogy a korai felismeréssel a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége. Eközben ez az arány az első nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 62,4 százalékra csökken.3 Ha pedig a melanoma távoli, szervi áttétet is ad, az 5 éves túlélési arány 16 százalékra zuhan, az elmúlt években megjelent korszerű terápiás megoldások ellenére is.

Melanoma: ne csak a napfényre figyeljen!

​​A Magyar Dermatológiai Társulat tavaly sikerrel indította el új, felvilágosító weboldalát, a skindex.hu-t, amely idén mind a melanomával kapcsolatos tájékoztatás, mint a fényvédelem területén új ismeretekkel és tanácsokkal bővült. A Társulat az Euromelanoma nemzetközi bőrrákkampány tudásbázisára is támaszkodva, a Magyar Melanoma Alapítvány és a Stop Melanoma Alapítvány közreműködésével 2023-ban ismét országos felvilágosító és betegségedukációs kampányt indít. Ennek fókuszában továbbra is a rendszeres önellenőrzés és bőrgyógyászati melanomaszűrés, illetve az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások és az ellenük való védekezés bárki által egyszerűen alkalmazható praktikus lépései állnak.

A melanomás megbetegedések többsége továbbra is összefüggésbe hozható az UV-sugárzással. A Magyar Melanoma Alapítvány és a Stop Melanoma Alapítvány is fontosnak tartja hangsúlyozni: „már egyetlen, 19 éves kor előtti erős nyári leégés is 30 százalékkal növelheti az életünk során kialakuló melanoma kockázatát, ehhez adódik a felnőttkorban elszenvedett napégések sorozata. 

A Magyar Dermatológiai Társulat arra is felhívja a figyelmet, hogy léteznek a melanomának kevésbé ismert, ritkábban előforduló, de rendkívül veszélyes formái is, amelyek kialakulásában nem az UV-sugárzás hatása a döntő, és az anyajegyek ellenőrzése során sem fedezhetők fel.

Ilyen az úgynevezett noduláris (vagy göbös) melanoma, amely az összes melanomás megbetegedés ötödét adja, és folyamatosan növekvő kis csomóként, dudorként kezdődik. Az ilyen elváltozás szabályos formájú, érintésre általában tömött vagy kemény tapintatú, sötétbarna vagy fekete mellett bőrszínű is lehet. Akkor is kialakulhat, ha rendszeresen védekezünk a közvetlen napsütés ellen, de főként a 60 év feletti férfiak számára jelent kockázatot.

Kevésbé ismert a köröm alatti melanoma, amely megjelenésében eltér a melanoma tipikus formáitól. Megjelenhet a körömlemezen, a körömágyon, sőt a köröm melletti bőrön is, és barna csíkokként vagy zúzódásként is azonosíthatjuk. Csakhogy egy körömsérüléssel szemben ez nem múlik el és nem halványul idővel, ráadásul kiterjedése növekszik, egyre nagyobb részt elfoglalva a körömből és a környező bőrből.

(Kiemelt képünk forrása: Budai Egészségközpont)