Nyelvrák: tünetmentesen érkezik és agresszívan terjed

Ennek a ráktípusnak a létezéséről is kevesen tudnak, ezért nem ismerik fel az intő jeleket. Pedig a nyelvrák gyorsan terjed át más szervekre, ezért a hatékony gyógyítás szempontjából kiemelkedően fontos a korai diagnosztizálás. 

2024. szeptember 18., 12:45

Szerző:

A nyelvrák esetében egy olyan ráktípusról van szó, amely a nyelven lévő sejtek növekedésével kezdődik. A fej-nyaki daganatok egyik típusa, és bár rengetegen nem is hallottak róla, a jóval szélesebb körben ismert HPV is komoly szerepet tölthet be a kialakulásában. Sajnos nagyon gyorsan képes átterjedni más szervekre, így a mielőbbi felismerése elképesztően fontos – hívja fel a figyelmet a Glamour. Nyelvrák esetén a nyelv meghibásodott sejtjei osztódásba és kontrollálatlan növekedésbe kezdenek. A daganat leggyakrabban a vékony felszíni hámrétegből indul, melyet laphámráknak nevezünk. A nyelvrák kialakulásának további ismert kockázati tényezői a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A nyelvrák kezdetben tünetmentes

A nyelvrák korai felismerését nehezíti, hogy a kezdeti szakaszában nincsenek jellegzetes tünetei, ezért jellemzően orvosok, fogorvosok kezdenek rá gyanakodni, sokszor általános szűrővizsgálatok alkalmával. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen egy-egy orvosi észlelés akár életet is menthet. A nyelvrák jelentkezhet szájüregi daganat formájában, amely könnyebben felismerhető, és száj-garat daganat formájában is, amely általában kevesebb tünettel jár, és jellemzően előrehaladottabb állapotban diagnosztizálható, ami azért is borzasztó, mert arra már olykor nyaki nyirokcsomóáttétek is kialakulnak.

A nyelvrák tünetei

 A kezdetben szegényes jeleket mutató nyelvrák az előrehaladott szakaszban az alábbi tüneteket produkálja:

  • nem múló piros vagy fehér folt a nyelven;
  • nem múló fekély vagy dudor a nyelven;
  • nem múló torokfájás;
  • nyelési fájdalom;
  • nem múló ajakzsibbadás, nyelvzsibbadás;
  • fájdalom vagy égő érzés a nyelvben;
  • nyelvmozgatási zavar, beszédnehézség;
  • nyaki dudor;
  • megmagyarázhatatlan vérzés a nyelvből;
  • fülfájdalom (ritka).

Ezek a tünetek természetesen nemcsak nyelvdaganat esetén jelentkezhetnek, azonban mindig érdemes utánajárni a tünetek kiváltó okának.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy 45 éves kor felett (jellemzően a több éves dohány- és alkoholfogyasztás miatt) és férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki, de a rossz szájhigiénia és a gyenge immunrendszer (akár gyógyszerek hatására vagy vitaminhiány miatt is legyengülhet) mindenki számára hajlamosító tényező.

A nyelvrák kezelése

A korai stádiumú (4 cm-nél kisebb, csak nyelvre kiterjedő) nyelvdaganatok kezelése jellemzően sebészi eltávolítással történik. Az eltávolítást követően alkalmazhatnak sugárterápiát, hogy megelőzzék a daganat kiújulását. Előfordulhat az is, hogy a daganat eltávolításának elősegítésére a sugárterápiát a sebészi terápia előtt alkalmazzák.

Szükség lehet a nyaki nyirokcsomó eltávolításra is, hogy ellenőrizzék a daganat terjedésének határait. Előrehaladottabb esetben a sebészi kezelést kiegészítheti kemoterápia, illetve célzott terápia vagy ezek kombinációja. Kiterjedtebb nyelvdaganatoknál a kezelést követően beszéd- és evés/nyelési nehézségek jelentkezhetnek, melyek rehabilitációval mérsékelhetők.

 (Kiemelt fotónk illusztráció. Fotó: Shutterstock)