Újabb fizetési probléma az Apple-nél: veszélyben a magyar felhasználók pénze?

Újabb fizetési probléma merült fel az Apple magyar felhasználóinak körében, ám ezúttal kisebb mértékű a kár, mint nyár elején volt.

2024. október 1., 13:45

Szerző:

Az Apple még június 26-án technikai okokból jogosulatlanul indított nagy mennyiségű tranzakciót, melyeket az ügyfelek nem hagytak jóvá. A hiba következtében a magyar ügyfeleknél ezen a napon 18-20 óra között mintegy 780 000 jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori információ szerint a technikai probléma csak ebben az időszakban állt fent, majd június 28-án újabb ügyfélértesítések történtek, de azok már nem új incidens miatt következtek be, csak a korábbi téves terheléshez kapcsolódó üzenetek voltak. Az MNB tudomása szerint az Apple a hibás terhelések összegének visszaküldését az eset után azonnal megkezdte. 

Most azonban úgy néz ki, hogy újabb problémába ütközött az amerikai óriás, azaz ismételt fizetési problémák léptek fel. Az MNB ennek nyomán haladéktalanul felvette a kapcsolatot a pénzforgalmi szolgáltatókkal és intézkedéseket kezdeményezett az ügyfelek védelmére. A jegybank szorosan együttműködik e tevékenység során a vele állandó munkakapcsolatban lévő Magyar Bankszövetséggel. 

Az MNB az erről szóló közleményében kifejtette, hogy már a fizetési problémák első időszakánál világosan látható, hogy a bankok többsége a korábbihoz képest jól felkészült e helyzetre és azonnali lépéseket tettek az ügyfelek biztonsága érdekében. Az elsődleges, még meg nem erősített adatok szerint a korábbi problémáktól eltérő módon így jóval kevesebb ügyfelet érint a fennakadás.

Az MNB hozzátette, számukra elsődleges a pénzügyi piacok stabilitása és az ügyfelek biztonsága, és folyamatosan tájékoztatást nyújtanak majd a továbbiakban is az Apple hibájából fakadó fejleményekről. 

Az Apple kémprogramokra figyelmeztetett

Az elmúlt időszakban ugyanakkor nem csak a fizetési problémákkal kellett megküzdenie az Apple-nek. Korábban a 168.hu is megírta, hogy júliusban kémprogramokkal végzett támadásokra küldött ki figyelmeztetést az Apple 98 ország iPhone-felhasználóinak – idén nem először. Áprilisban pedig már történt hasonló, akkor összesen 92 országba küldtek ki hasonló riasztást, tehát a jelenlegi egy széles körűbb kampány lehet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)