Megfertőzhetik a telefont ezek a népszerű alkalmazások

A szakértők szerint a telefon csak akkor van biztonságban, ha a felhasználók törlik az applikációkat.

2024. szeptember 30., 20:49

Szerző:

A kiberbűnözők ismét támadásba lendültek, és a sokak által letöltött mobilapplikációk segítségével férnek hozzá egy-egy telefon irányításához, illetve az azon tárolt adatokhoz – figyelmeztetett a Computer Bild.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ún. trójai vírussal fertőzték meg az alkalmazásokat, így a telefonokat is, amely nevéhez hűen a háttérben, észrevétlenül dolgozik. Az utóbb veszélyesnek ítélt applikációk a Google hivatalos alkalmazásboltjában, a Google Play Áruházban is sokáig elérhetőek voltak, így számos felhasználó letöltötte azokat.

A Kaspersky számítógépes biztonsági cég fedezte fel a Necro néven ismert vírust az alkalmazásokban, és bár az újabb verziók elméletileg már biztonságosak, a Kaspersky biztonsági szakemberei azt javasolják, mindenki távolítsa el az érintett applikációkat az eszközeiről.

A vírus a telefon rejtett adatait is elérheti

Mint kiderült, a Necro már 2019-ben megjelent, azóta újabb és újabb változatai terjednek el. Elsősorban az orosz felhasználók vannak veszélyben, de a világ számos pontján jelentették már a vírus jelenlétét, és sokak számára okozott problémákat.

A két Google Play-alkalmazás egyike, amelyben a Necro megtalálható, a Wuta Camera Nice Shot Always nevet viseli. Több mint tízmillióan töltötték le, és bár a fejlesztők szerint a 6.3.7.138-as verzió óta már biztonságos, a Kaspersky azt javasolja, hogy mindenki ellenőrizze, mely verziót telepítette a telefonjára. Akinél problémára derül fény, annál csak az jelenthet megoldást, ha törli az alkalmazást, és lefuttat a készülékén egy teljes víruskeresést, ezen kívül érdemes lecserélni a legfontosabb jelszavakat is, mivel azok illetéktelenek kezébe juthattak.

A másik érintett alkalmazás a Max Browser-Private & Security, amelyet szintén a Necro fertőzött meg az 1.2.0-s verzió óta. A Google természetesen már eltávolította az alkalmazást a Play Áruházból, de akinek már ott van a telefonján az alkalmazás, annak mindenképpen törölnie kell azt a készülékről, illetve a fentiekhez hasonlóan kell eljárnia. Ez a probléma is sokakat érinthet, ugyanis több mint egymillióan töltötték már le a fertőzött mobilapplikációt.

A Necro különösen azért veszélyes, mert a hackerek elsősorban kémkedésre használják, megfigyelik a felhasználót, de az sem ritka, hogy olyan reklámok lejátszását biztosítják így a készüléken, amelyekkel pénzt kereshetnek. Egyelőre nem világos, hogyan tudták megkerülni a Google biztonsági rendszereit, és milyen módon kerülhettek fel ezek az alkalmazások a Play Áruházba, de a szakértők már vizsgálják, milyen biztonsági rések eredményezhették a problémát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.