Az ATM-ek használata is vírussal fertőzheti meg a mobiltelefonokat – ez a csalók új módszere

Már a bankautomaták használata sem feltétlenül biztonságos, a csalók minden adatot ellophatnak.

2024. szeptember 14., 18:07

Szerző:

Az Androidos telefonokra jelenti a legnagyobb veszélyt egy olyan vírus, amely a bankautomaták használatával is terjedni kezdett – számolt be róla az EconomX.

Már több mint egy évtizede működik az NFC-technológia, amely hatalmas újítást jelentett, hiszen a segítségével lehetőség nyílt arra, hogy bárki egyetlen érintéssel végezzen pénzügyi tranzakciókat, ehhez pedig a bankkártyát be sem kell helyezni az ATM-be vagy a terminálba.

A bankautomatákat és terminálokat követően a későbbi években elterjedtek az NFC-funkcióval ellátott okostelefonok is, ez pedig újabb frontot nyitott a banki tranzakciók területén. Természetesen a felhasználók számára egy rendkívül kényelmes megoldást kínál, hogy különböző applikációkon keresztül akár a mobiltelefonjukkal is fizethetnek szinte bárhol, ám sajnos a hackerek is kihasználják a technológia által biztosított lehetőségeket.

A csalók így próbálnak meg hozzáférni a banki adatokhoz

AZ ESET kiberbiztonsági szakértői hívták fel a figyelmet arra, hogy egy új módszerrel, az NFC-rendszert kihasználva fertőzik meg a mobiltelefonokat a kiberbűnözők. Az úgynevezett közelmezős kommunikáció egy kártevő megtelepedését is lehetővé teszi.

A kiberbűnözök hamis weboldalakat működtetnek, amelyekről olyan banki applikációnak látszó alkalmazások is letölthetőek, amelyek rendkívül meggyőzőek, hiszen hasonlítanak egy-egy bank valós felületéhez. Aki telepíti ezeket a telefonjára, és az NFC-t is használja, máris lehetőséget teremt a bűnözők számára, hogy hozzáférjenek az érzékeny banki adatokhoz. A telefonra települő kártevő az NFC-n keresztül továbbítja is az adatokat, így az egyetlen esély a kivédésére az, ha mindenki megelőzi, hogy a telefonjára kerüljön a vírus.

Az adathalász vírussal a legnagyobb bankok ügyfeleit próbálják becserkészni, és a legtöbb esetben úgy csalják ki az ügyfelektől az adatokat, hogy hamis üzenetekben a lejárt jelszavakra hivatkoznak. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy ezeknek az álinformációknak senki ne dőljön be, és soha ne adja ki senki az érzékeny adatait olyan weboldalaknak vagy alkalmazásoknak, amelyeket nem ismer.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)