A hiba, ami romba dönti az iPhone rendszerét

Ezektől a karakterektől leblokkol az iPhone. 

2024. augusztus 27., 13:49

Szerző:

Bár az iPhone-ok alapvetően elég megbízható készülékek, azért néha felüti a fejét egy-egy hiba. Nemrégiben például kiderült, hogy van négy karakter, amik egymás után bepötyögve gyakorlatilag blokkolják a rendszert. 

Furcsa jelenség 

Persze szerencsére csak néhány pillanatra és állítólag mindenféle komolyabb következmény nélkül, de azért, ha nem szeretné, hogy a telefonnal bármi rossz történjen, inkább ne kísérletezzen a dologgal. Na, de lássuk, miről is van szó pontosan! A hibára a Mastodon biztonsági kutatója figyelt fel, e szerint, ha a telefon Beállítások keresőjébe vagy az App Librarybe beírásra kerül az alábbi négy karakter, akkor a telefon nemes egyszerűséggel összeomlik – olvasható a 9 to 5 Mac oldalán. 

A „gyilkos” karakterek 

A karaktersor a következő: „”.... A karakterek begépelése után hirtelen elsötétül minden, majd megjelenik a betöltést jelző karika a főképernyő közepén, néhány másodperc múlva pedig a zárképernyővel tér vissza rendszer. Később egyébként kiderült, hogy a zavar előidézéséhez valójában elég a „” karakterek, illetve ezt követően tetszőleges, akár véletlenszerű karakterek begépelése is. A szakértők a téma kapcsán közölték, egyelőre nincs arra vonatkozóan bizonyíték, hogy az eszköz tulajodnosán kívül, bárki, távolróle elő tudja-e idézni a hibát. 

Történt már hasonló 

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy szöveges hiba miatt összeomlik az iPhone. Pár évvel ezelőtt az Üzenetek alkalmazás omlott össze, a telefonok pedig újra indultak, ha egy adott szöveget kaptak üzenetben. Ez a probléma azonban súlyosabbnak mutatkozott, mivel valaki más, kívülről küldte el az üzenetet, ezzel előidézve az összeomlást. 

Tettünk egy próbát 

A mostani hibát egyébként mi is megpróbáltuk még pár nappal ezelőtt előidézni, akkor sikerült is, a telefon valóban néhány másodpercre megadta magát. Mostanra viszont már hiába pötyögjük be a „gyilkos” karaktereket, nem történik semmi. Persze ez várható volt, hiszen az Apple ezeket a hibákat általában nagyon gyorsan orovoslja. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)