Komoly változások élesednek az iPhone-okon, erről minden felhasználónak tudnia kell

A digitális piacokról szóló uniós jogszabálynak köszönhetően egy sor változás érkezik az iPhone-okra.

2024. augusztus 27., 11:20

Szerző:

Újabb fejezetéhez érkezett az Európai Unió és az iPhone-okat gyártó Apple párharca, amiben utóbbi már sokadjára kénytelen engedni az elveiből – írja cikkében az Index. A DMA-nak, a digitális piacokról szóló jogszabálynak köszönhetően ugyanis az iPhone-okra most már nemcsak harmadik feles alkalmazásboltokat lehet letölteni, hanem az alapértelmezett böngészőt is megváltoztathatjuk. Az iOS 18 érkezésével pedig mégtöbb módosítást ejthetünk a készülékek alapértelmezett alkalmazásain.

Kötélnek állt az Apple, változik az iPhone

Az Európai Unió még 2022-ben szavazta meg a DMA-t, azaz a digitális piacokról szóló jogszabályt, ami szerint egyes nagy online tartalomközvetítő platformok „kapuőr” szerepet töltenek be a kiberszférában, és ellehetetlenítik a kisebb vállalkozásokat és tartalomgyártókat. Az Európai Bizottság ezért számos vállalatot megbírságolt és változtatásra kényszerített, az év elején pedig óriási, 712 milliárd forintos bírsággal illették őket. Mindezt annak érdekében tették, hogy az iPhone-ok továbbra is az EU-n belüli boltok polcain maradjanak.

Az Index a cikkében felidézi, a DMA 2024 márciusában lépett életbe, ennek megfelelően pedig az Apple is átszabta az iOS számos elemét, hogy megfeleljenek az unió új szabályozásainak. Az iOS 17.4-re való frissítést követően például már az App Store első megnyitásánál felhívja az iPhone a felhasználó figyelmét, hogy mostantól már nemcsak innen tölthet le alkalmazásokat, hanem külsős, harmadik feles alkalmazásboltokból is.

Ezen felül egy új kezdőképernyő is fogadja a felhasználót a korábbi alapértelmezett böngésző, a Safari megnyitásakor. Azaz a telefon használójának lehetősége van arra, hogy beállítson egy új alapértelmezett böngészőt.

Az iOS 18-cal mégtovább merészkedik az Apple

A 9to5Mac számolt be róla, hogy a frissítést követően a Beállításokban az Európai Unióban élő felhasználók egy teljesen új, Alapértelmezett alkalmazások menüpontot találnak majd, ahol egyszerűen be lehet állítani, hogy az iPhone milyen levelezőappot, böngészőt, esetleg alkalmazásboltot használjon. Az információk szerint ehhez a listához csatlakoznak majd 2025-ben a térkép- és navigációalkalmazások is. Ami azonban a legdrasztikusabb változtatás lesz, hogy az Apple lehetőséget ad majd a legtöbb első féltől származó alkalmazás törlésére is.

A lap szerint az Üzenetek app mellett törölhetővé válik majd az App Store, a Kamera és a Safari is, azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy ezek az alkalmazások hogyan lesznek visszatehetők a készülékre, ha mondjuk az Apple saját alkalmazásboltját is töröljük.

Az mindenesetre biztos, hogy az iOS 18 jelenleg a tesztelők számára elérhető, a szoftver azonban már végső stádiumban jár, így vélhetően szeptemberben jelenik meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: CHRISTOF STACHE / AFP)