Új pénzt vezetnek be Magyarországon

Október 6-tól kerül forgalomba az új pénz.

2024. október 4., 18:21

Szerző:

Batthyány Lajosra és a 13 aradi vértanúra emlékezve új pénz bevezetésére kerül sor – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank a weboldalán.

1849. október 6-án a forradalom 13 honvédtisztjét Aradon kivégezték, Pesten pedig Batthyány Lajos halálos ítéletét is végrehajtották. A mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából a pénzintézet emlékérmet bocsát ki egy 30 000 forintos címletű ezüst emlékérem formájában, amely 13 szögletből álló peremdíszítést kapott. Emellett egy 7 500 forintos címletű színesfém változatot is kibocsátanak az évforduló alkalmából. Előbbiből hatezer, utóbbiból pedig nyolcezer darab készül.

Ezek valóban emlékéremként funkcionálnak, azonban emellett forgalomba kerül egy 200 forintos érem is Batthyány Lajos tiszteletére, amelyből 1 millió darabot vernek. Ez ahhoz elég nagy mennyiség, hogy bárki találkozhat vele a hétköznapi vásárlások során.

Az új pénz feltűnő lesz

A 200 forintos pénzérme első oldala ugyan változatlan marad, ám a hátlapján Batthyány Lajos mellképe látható majd. A Magyar Pénzverő Zrt az első 12 ezer darabot díszcsomagolásban teszi elérhetővé, ezeket bárki megvásárolhatja. Ami az 1 millió darabból ezen felül rendelkezésre áll, az forgalomba kerül.

A 30 ezer forintos emlékérem egyik felén a 13 aradi vértanú neve olvasható, valamint ide kerül az aradi Szabadság-szobor is, a másik oldalán pedig Batthyány Lajos látható majd. Ez, illetve a kisebb címletű színesfém változat is a Magyar Pénzverő Zrt-nél lesz elérhető.

Mára már megszokott, hogy a legfontosabb történelmi helyek, események vagy személyek tiszteletére a kerek évfordulókon ilyen módon is tisztelegnek. Bizonyos bankjegyek és pénzérmék valóban különlegességek, a többi darabot azonban forgalomba bocsátják. Nem is olyan régen, legutóbb augusztus 28-án bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank. A Pannonhalmi Bencés Főapátságot ábrázolta az a 3 ezer forintos címletű érme, amely bronzpatinázott színesfémből készült, és a 11. darabja volt annak a sorozatnak, amely a hazai nemzeti emlékhelyeket mutatta be.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az természetes, ha az energiaszintünk fenntartása érdekében időnként jelez a testünk, hogy ideje pótolnunk az elégetett energiát. Ám ha a farkasétvágy sokszor eluralkodik rajtunk, az több állapot és betegség tünete is lehet.