Kiderült, mennyi diákhitelt vesznek fel az egyetemisták

A Diákhitel1 és a Diákhitel2 is nagyon népszerű az egyetemi hallgatók körében. 

2024. szeptember 10., 14:22

Szerző:

Jelenleg 185471 Diákhitel-szerződés van hatályban, melyek közel felét, egész pontosan 92257-et a Diákhitel1-szerződések teszik ki – közölte a Pénzcentrum. A másik felén körülbelül egyenlő arányban osztozik a Diákhitel2, valamint a koronavírus járvány idején átmenetileg bevezetett Diákhitel Plusz. Előbbi esetében 44924, míg utóbbinál 48290 a most is hatályos szerződések számra. 

Népszerű konstrukciók 

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a szerződések összértéke 233,1 milliárd forint, ennek 71 százaléka, 165,5 milliárd forint Diákhitel1-es szerződés. Egyébként a Diákhitel2-es konstrukció is népszerű, jelenleg 54,9 milliárd forint értékben élnek szerződések, ami az összes kiutalt összeg 23,5 százaléka. A Diákhitel Plusz-os szerződések összege ennél jelentősen kevesebb, aktuális 12,8 milliárd forintnyi összeg van a hallgatóknál. 

Ennyi diákhitelt vesznek fel a hallgatók 

A különböző konstrukciók közötti különbségek persze azzal is magyarázhatók, hogy nagyban eltér a felvehető összegek nagysága, hiszen a Diákhitel1 esetében félévenként akár 750 ezer forintit is lehet igényelni, a Diákhitel2-nél viszont csak a képzés önköltségi díjának megfelelő összeghez lehet hozzájutni. A Diákhitel Plusznál 500 ezer forint volt a plafon, de ez az opció már nem elérhető, hiszen már nem értékesítik. A fenti adatok alapján egyébként kiszámolható, hogy mekkora a hitelösszeg, amivel átlagosan élnek a hallgatók. A lap számításai szerint ez 

  • a Diákhitel1 esetében 1 793 631 forint,
  • a Diákhitel2 esetében 1 221 908 forint,
  • míg a Diákhitel Plusz esetében 264 113 forint. 

Budapesten veszik fel a legtöbben 

A diákhiteles ügyfelek közül amúgy a legtöbben Budapesten élnek, az adatok szerint a fővárosban 33956 ügyfél található. A Diákhitel-szerződések tekintetében a második top település Debrecen, itt 4025 ügyfélről tudni, a harmadik helyen Pécs áll, 3406 ügyféllel, a negyedik helyet pedig Szeged húzta be, ahol 3278 a Diákhitel Központ ügyfeleinek a száma. 

A törlesztés nem gond 

A portál cikke szerint a diákhiteles ügyfelek többségének nem okoz gondot a tartozásuk törlesztése. A legutóbb behajtásra átadott szerződések aránya a törlesztési szakban levőkhöz képest mindössze 0,3 százalék.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.