Hatalmas zuhanásban a forint - óriási a baj

Legutóbb márciusban volt utoljára ilyen gyenge a forint. A magyar fizetőeszköz egyelőre megállíthatatlanul zuhan.

2024. október 2., 15:25

Szerző:

Folytatódik a forint gyengülése, szerdán délután márciusi mélypontra zuhant a kurzus, és csak egy hajszálra van a 400-tól. A forint gyengülését nemzetközi tényezők okozzák. A globális hangulatváltozást Irán Izrael elleni támadása váltotta ki – írja a 24.hu.

Legutóbb március 13-án volt ilyen gyenge a forint, jelenleg 399,7-re került a jegyzés. Ez tehát féléves mélypont, folytatódik a gyengülés, nagyon közel a 400-as szint – figyelmeztet a portfolio.hu.

Tegnap az iráni rakétatámadás első hírére kezdtek esni a piacok, az amerikai tőzsdék 1–1,5%-is mínuszban zártak tegnap, a globális hangulat elromlott.

Ma reggel dollárerősödést látunk, ami ilyenkor megszokott, a kockázati étvágy csökkenése jellemzően az amerikai deviza iránti kereslet megugrásával vezet. A forintnak ugyanakkor nem tesz jót a dollárerő. Ha a Közel-Keletről riasztó hírek érkeznek, az további ronthatja a hangulatot, és még az sem vehető biztosra, hogy a tegnapi iráni hírek hatása már teljesen látszik a forinton, hiszen az az európai (benne a magyar) kereskedési nap lezárása után történt – írja a lap.

Irán rakétákkal támadta Izrael területét

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékozta szerint Irán ballisztikus rakétákkal támadta Izrael területét kedden – írta meg a Times of Israel. A 24.hu azt írja, a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem utasításai szerint már kedd délután az óvóhelyek közelében kellett tartózkodniuk.

Az esetleges iráni támadásról szóló amerikai figyelmeztetés nyomán estére összehívták a biztonságpolitikai kabinetet, és Joáv Galant védelmi miniszter telefonon megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Megvitatták Irán szándékát Izrael megtámadására, a közös katonai-védelem együttműködést, valamint Izrael önvédelmi jogát, és azon jogát, hogy fellépjen ellenségei ellen. A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Galant megköszönte Austinnak a szoros együttműködést és személyes elkötelezettségét Izrael biztonsága és a regionális stabilitás erősítése mellett, szemben az iráni agresszióval.

Kedd délután többször megszólaltak a Tel-Avivtól északra fekvő Saron-vidéken a légvédelmi szirénák. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője számos libanoni területről indított lövedékről számolt be, melyek egy része nyílt, lakatlan területen becsapódott.

További részletek itt.

(Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)

Másként számítják az ellátását azoknak, akik – elérve az öregségi nyugdíj korhatárukat – idén mennek nyugdíjba, és más azokra, akik már 2024-ben betöltik a 65. életévüket, de csak jövőre kezdik meg nyugdíjas éveiket.

2024. október 1., 14:00

Beesett a használt elektromos autók átlagára, egy Tesla Model 3-at 5 millió forinttal olcsóbban el lehet már hozni.