Zuhanórepülésben a forint – ennyit ér most a pénzünk

Átlépte a lélektani 400 határos szinten a forint, és nem állt meg a süllyedés azóta sem. 

2024. október 3., 14:58

Szerző:

Jelentős nemzetközi és hazai tényezők együttes hatása gyengítette a forintot, amely másfél éves mélypontra süllyedt, átlépve a 400-as szintet az euróval szemben. A nemzetközi geopolitikai feszültségek, az amerikai jegybanki jelzések és a romló piaci hangulat továbbra is nyomást gyakorol a magyar devizára – írja a Portfolio.

 

A forint árfolyama a lap tudósítása szerint egész nap esett: egészen 402-es szintig esett a magyar fizetőeszköz az Euróhoz képest. 

Mint kiderült, az árfolyam csak az elmúlt órákban stabilizálódott, miután Líbia bejelentette, hogy növelni tudja olajkitermelését, amely valamelyest enyhítheti a közel-keleti konfliktus miatti ellátási kockázatokat. Az olaj esésével párhuzamosan a forint kicsit vissza tudott erősödni 402-ről 401,4 közelébe.

Irán rakétákkal támadta Izrael területét

Ahogyan arról beszámoltunk, a forint gyengülése részben a közel-keleti biztonsági helyzet drámai romlásának tudható be. Ugyanakkor van más olvasat is.

A portfolio.hu elemzője szerint előfordulhat, hogy a kormány tudatosan játszik rá a forint gyengülésére. Madár István szerint

Madár István írásában pontokba szedte, hogy milyen érdekek fűződhetnek a forint gyengítéséhez:

  • Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés.
  • Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot.
  • Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést.
  • Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket.
  • Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése.
  • Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.
  • Egyszerűen egy régiós, konvergáló országnak nincs más választása, mint a devizája folyamatos gyengítése, a nemzeti vagyon, jövedelem leértékelése – ha sikeres akar lenni. Ha szeretne a régió éllovas gazdasága lenni. Ha a legmagasabb egy főre jutó GDP-t szeretné. Ha szeretné, hogy az egy főre fogyasztása ne az utolsó legyen a régióban. Ha a régiós szinten magas béreket szeretne fizetni.

(Fotó: Shutterstock)

2024. október 2., 11:32

Másként számítják az ellátását azoknak, akik – elérve az öregségi nyugdíj korhatárukat – idén mennek nyugdíjba, és más azokra, akik már 2024-ben betöltik a 65. életévüket, de csak jövőre kezdik meg nyugdíjas éveiket.