A Legolász és a Klinton név anyakönyveztethető, a Learóza és a Gerald viszont idén sem került be a listába

A szülők számára a név kiválasztása nem egyszerű feladat, de a hivatalok sincsenek egyszerű helyzetben…

2024. október 4., 15:39

Szerző:

Úgy tűnik, 2024-ben bővült azon nevek listája, amelyek hivatalosan is elfogadottá váltak Magyarországon, pedig néhány név igazán meghökkentő – legalábbis ez derül ki a Nyelvtudományi Központ utónévjegyzékéből.

A központ tájékoztatása szerint amennyiben valaki olyan keresztnevet szeretne adni a születendő gyermekének, amely nem szerepel a központ hivatalos utónévlistájában, akkor a Nyelvtudományi Kutatóközpont weboldalról letölthető formanyomtatványt szükséges kitöltenie, és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium részére elküldött levélben kell azt kérvényeznie.

Minden jel szerint ezzel sokan élnek is, ugyanis évről évre egyre több szokatlan név jelenik meg a klasszikus utónevek között. A trendek folyamatosan változnak, ami egy természetesen folyamat, ám az elmúlt években egészen elképesztő ötletek is születtek, amelyek nagy részét ugyan a hatóságok elutasították, egy részük azonban átment a rostán.

2024-ben sok új név került fel a listára

A tavalyi évben összesen 469 kérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, amely némi csökkenést mutat az előző évhez képest. Ezek közül végül 70 nevet fogadtak el: 27 férfinév és 43 női név került be az újonnan elfogadott nevek közé.

Felmerülhet a kérdés, miért nem tud valaki választani a már elfogadott nevek közül. A hivatalos szervek tapasztalatai alapján általában az motiválja a szülőket, hogy minél egyedibb nevet kapjon a gyermekük, ezzel is kiemelve őt a társai közül.

A jogszabályok szerint minden nevet csak a magyar helyesírás szabályainak megfelelő módon lehet bejegyezni, így esetenként egészen furcsa alakokban jelennek meg az egyébként külföldi eredetű nevek. Ezeket néha ötvözik is, így lehetséges, hogy például az Emma és a Lynn nevek keresztezéséből létrejöhetett az Emilin női keresztnév, amelyet egyébként el is fogadtak a magyar szervek.

Nem ritka az sem, hogy már létező nevek becézett alakját szeretnék kiválasztani a szülők. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy önálló névvé vált az Ancsa, a Teca és az Ili is. Meglepő lehet, de a férfinevek között elfogadták a Nazir és a Pipó nevet is, sőt még a Legolászt és Náelt is. Az irodalmi alkotások egyébként is befolyásoló tényezők: számos alkalommal népszerű kötetek vagy filmek szereplői alapján válik népszerűvé egy-egy név.

A szülők az önálló névalkotástól sem riadnak vissza, így megpróbálták elfogadtatni a Learóza, Annamilla, Larahella, Lizamária és Narabella neveket is, de nem jártak sikerrel. Ugyanakkor a fiúnevek esetében elfogadták többek között a Berk, a Dárisz, a Galahad, a Klinton, a Szigurd, és a Tiágó nevet is, amelyek olykor már létező nevek rövidítései.

Bár a helyesírásra vonatkozó szabály egyértelmű, minden évben sokan próbálkoznak a külföldi nevekkel eredeti írásmódjuk szerint, és bár ezek más országokban elterjedtek, Magyarországon nem használhatóak: ezek közé tartozik a Becky, a Chloe, a Noah vagy a Gerald is. Az uniszex nevekkel pedig végképp nem érdemes próbálkozni, ugyanis a Nyelvtudományi Kutatóközpont ezeket sem fogadja el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

14:02

Az természetes, ha az energiaszintünk fenntartása érdekében időnként jelez a testünk, hogy ideje pótolnunk az elégetett energiát. Ám ha a farkasétvágy sokszor eluralkodik rajtunk, az több állapot és betegség tünete is lehet.