Így kaphatnak magasabb családi pótlékot az egyetemisták szülei

Az egyetemisták után már jellemzően nem jár családi pótlék, a szülők mégis magasabb juttatásban részesülhetnek, amennyiben teljesül egy komoly feltétel. 

2024. szeptember 23., 15:15

Szerző:

Az egyetemista diákok után a szülők már nem kapnak családi pótlékot, viszont a felsőoktatásban tanulók alapvetően eltartottnak minősülnek, így létezik rá mód, hogy a szülők magasabb támogatásban részesüljenek – írja az Eduline.

Eddig jár a családi pótlék 

Mint ismert a jogszabály jogszabály értelmében a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár – ami ma Magyarországon a 16. életév betöltését jelenti –, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez sem húzható a végtelenségig, a családi pótlék egy gyerek után maximum annak a tanévnek a végéig jár, amíg be nem tölti a 20. életévét, saját nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét. Viszont fontos, a támogatás nem jár automatikusan, igényelni kell azt. 

Magasabb támogatás 

Viszont a szülők magasabb támogatásban részesülhetnek, ha a családban még vannak kisebb, tanköteles korú gyerekek. Ennek az összegét legfeljebb két hónapra visszamenőleg lehet igényelni, de csak szeptember végéig, amihez igazolni kell a hallgatói jogviszonyt – olvasható a portál cikkében. 

Mennyi az annyi? 

Egy kétgyermekes család esetében, ha mondjuk a nagyobbik gyerek leérettségizett és egyetemen tanul tovább, akkor nem az egy gyerek után járó 12200 forintot kapja a család, hanem a két vagy több gyermek nevelése után járó 13300 forintot. A magasabb összeg függ attól is, hogy a gyerekeket a szülő egyedül neveli-e, illetve egy vagy több, az egyetemistánál kisebb eltartott él-e családban. A több eltartott esetében némileg magasabb összeg járhat pluszban – teszi hozzá a Dívány. 

Háromgyerekeseknél egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén 13300 forint gyermekenkénti összeg, összesen 26600 forint helyett 32000 forintot adnak, mivel a három- és többgyermekesek gyermekenként 16 ezer jár. 

Amennyiben a továbbtanuló diáknak van rendszeres jövedelme, akkor már nem számít eltartottnak, így nem is vehető figyelembe a családi pótlék számításnál. A jogszabály szerint rendszeres jövedelemnek kell tekinteni azt, ami három egymást követő hónapban meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét. A minimálbér összege 2023-ban bruttó 232 ezer forint, ami nettó 154280 forint.

Ekkor érkezik az októberi családi pótlék 

Mint ismert az augusztusi családi pótlék utalása egy héttel korábban, szeptember eleje helyett, már augusztus 23-án, pénteken megtörtént. Ez azt is jelentette, hogy szeptemberben a MÁK nem utalt családi pótlékot, ennek értelmében a következő utalás időpontja október 2-re, szerdára esik. A családi pótlék jóváírása általában 1 munkanapot vesz igénybe, akik postán kérik az ellátást, azoknak az utalást követő napokban kézbesítik. 

A családi pótlék emelése 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt nem várható a jövőben családi pótlék emelés, ugyanis a kormány szerint magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez pedig minden támogatást megadnak. A kabinet annak ellenére nem emel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén 7,4 százalékkal kerülnek többe a tanszerek, mint egy évvel ezelőtt. Ez az emelkedés pedig átlag feletti. A családügyekért felelős helyettes államtitkár, Beneda Attila RTL-nek beszélt arról nemrégiben, nem tervezi a kormány a családi pótlék emelését. A magyar kormány ugyanis 2010 óta munkaalapú társadalmat igyekszik építeni. A helyettes államtitkár ezen felül hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek háromnegyede a munkaviszonnyal rendelkező családokra fókuszál. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)