Így ismerheti fel, ha ön is helikopterszülő

Nincs olyan, hogy túlszeretés. Lehet viszont rosszul szeretni: noha a helikopterszülőket a legjobb szándék vezérli, sokszor mégsem a gyerekük javát szolgálják a tetteikkel.

2024. szeptember 27., 13:19

Szerző:

Az úgynevezett helikopterszülőket kétségtelenül a szeretet és a megfelelési vágy vezérli: túlságos féltésükkel a legjobb szándékuk ellenére is azt érik el, hogy a gyermekük nem ismerkedik meg a csalódottság vagy frusztráció élményével – írja a bien.hu.

„Fontos, hogy a szülők megértsék, hogy a túlzott szülői szerepvállalás hogyan akadályozza a gyermek egészséges fejlődését, tekintettel arra a szülői meggyőződésre, hogy a szülői szerepvállalás általában jót tesz a gyermeknek. Ez globális értelemben igaz, hiszen a gyermekeknek jó, ha szeretve érzik magukat, ha bátorítják őket, és ha támogatást tapasztalnak. Azonban a túl sok jó gyakran negatív hatással is járhat”

– mondja dr. Mary Ann Little pszichológus.

Míg a „helikopterezésben” látható szándékok és cselekedetek alapvetően értékesek, addig a túlzásba vitelük problémás. A szülőknek hagyniuk kell, hogy a gyermek küzdjön egy kicsit, és segíteniük kell, ha a frusztráció túl nagyra nő – javasolja a pszichológus.

A szülőknek törekedniük kell arra, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a bevonódás, a segítségnyújtás, az irányítás és a védelem tekintetében. Ezt az egyensúlyt persze nagyon nehéz megtalálni, és nem is fog mindig, minden pillanatban sikerülni.

Honnan tudhatod, hogy helikopterszülő vagy?

Dr. Little szerint ennek eldöntésében segít, ha igennel vagy nemmel válaszolsz az alábbi kérdésekre:

  • Túlzott figyelmet fordítasz gyermeked minden mozdulatára és élményére?
  • Folyamatosan utasítgatod gyermekedet, hogy mit mondjon és mit tegyen?
  • Nehezen engeded el a gyermekét?
  • Túlságosan védelmezed?
  • Gyorsan beavatkozol, ha gyermekednek problémái vannak a társaival, tanáraival vagy edzőivel?
  • Túlságosan beleavatkozol gyermeked mindennapi életébe?

További jeleket a bien.hu cikkében olvashat.

Lesújtó számok: alig születik gyerek Magyarországon, házasodni se nagyon akarnak az emberek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2024 augusztusában 6703 gyerek született és 10 009 ember halt meg. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi év augusztusához képest a születések száma 13 százalékkal csökkent. A statisztikából az is kiderül, hogy házasságkötéseké 1,9, a halálozásoké pedig 1,2 százalékkal nőtt. 

Kevés a gyerek 

A közlemény tanúsága szerint 2024 augusztusában mintegy 1020 újszülöttel kevesebb született, mint 2023 augusztusában. Mint írják ebben a hónapban 10 009 ember hunyt el, ami 1,2 százalékkal, 123-mal több az egy évvel korábbinál. A természetes fogyás a 2023. augusztusi 2163-mal szemben 3306 volt. A KSH adataiból az is kiderül, hogy házasságot idén augusztusban 6710 pár kötött, ez 1,9 százalékkal, 128-cal több, mint egy évvel korábban. A közlés szerint 2024. január-augusztusban 51 463 gyermek jött világra, 10 százalékkal, 6017-tel kevesebb a 2023. január-augusztusinál. Ezen belül január-márciusban 9,1, áprilisban 3,3, május-augusztusban 13 százalékkal kevesebb volt az élveszületések száma, mint 2023 azonos időszakaiban A teljes termékenységi arányszám egy nőre becsült értéke 1,37, egy évvel korábban 1,52 volt – közölték. 

További részletek itt.

(Fotó: Unsplash.com)