A rák jobban veszélyeztet bizonyos munkakörökben dolgozókat

Egy frissen publikált elemzés szerint bizonyos munkakörökben dolgozókat jobban fenyeget a rák, mint a többi szakma képviselőit.

2024. október 4., 16:27

Szerző:

A Házipatika arról számolt be, hogy jóval nagyobb arányban fordulnak elő daganatos betegségek az amerikai hadsereg pilótái és a repülőgépeket kiszolgáló földi személyzet körében, mint az országos átlag. Összességében a rák bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében.

Ezekben a szakmákban nagyobb az esélye a rák kialakulásának

A szövetségi törvényhozás, azaz a Kongresszus 2021-ben belefoglalta a védelmi kiadásokról szóló törvénybe egészségügyi kutatások elvégzését. Ennek megfelelően a Pentagon 900 ezer egykori pilóta, valamint a földi kiszolgáló személyzet bevonásával kutatást végzett, aminek során bebizonyosodott, hogy

jóval nagyobb arányban fordulnak elő daganatos betegségek az ezekben a munkakörökben dolgozók esetében.

A Pentagon kutatása szerint a repülőn szolgáló állomány körében 87 százalékkal gyakrabban fordul elő melanóma, 39 százalékkal gyakoribb a pajzsmirigydaganat, valamint a férfiak esetében 16 százalékkal több a prosztatarák, míg a nőknél ugyanilyen arányban gyakoribb a mellrák.

A kutatás földi személyzetre vonatkozó megállapítása szerint 19 százalékkal gyakoribb az agyi és idegrendszeri daganat, valamint 15 százalékkal több pajzsmirigytumort találnak körükben az amerikai népesség egészével összevetve. A Pentagon közlése alapján ez minden idők legátfogóbb és legalaposabb kutatása a témában, amely nemcsak a légierő tagjaira, de az amerikai hadsereg más fegyvernemeinél szolgáló repülőszemélyzetre is kiterjedt. A részletes felmérést azért indították, mert a leszerelt katonák körében régóta beszédtéma, hogy a pilóták és a földi személyzet körében tapasztalati alapon nagyon sok a rákos megbetegedés.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

 

15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.