Méreg a műanyagokban - Önbe mi kerül?

Lassan ölő méreg az ivópalackokban - Júniustól tilos a tömegesen használt, és az egészségre káros BpA vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek használata az Európai Unióban, csakhogy a káros anyag ivópalackban, konzervben, fogtömésben, CD-kben is jelen van.

2011. június 9., 07:41

Jellegzetesnek mondható az utóbbi napokban csinos publicitást kapott cumisüveg hír pályafutása. 2008-ban még az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szervezete is lesajnálta az ügyet, mondván, hogy a biszfenol-A cumis palackokban található mennyisége igen kicsi, ártalmatlan az emberi egészségre - írta a

Híradó portálja.

Aztán csak idézzük idősorrendben a címeket: „Tovább maradhat a szervezetben a biszfenol, mint feltételezték.” (2009. január); „Az emésztőrendszernek is árthat a biszfenol.” (2009. december); „A francia törvényhozók betiltották a biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegeket.” (2010. június); „Kanada a világon elsőként toxikusnak nyilvánította” (2010. október); „Csökkenhet a spermiumok száma a biszfenol-A miatt” (2010. október). A biszfenol körüli káoszban Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem Élettani és Biokémiai tanszékének adjunktusa és Gergely Simon, a Levegő Munkacsoport környezetkémikus szakértője segített tájékozódni.

A BpA a biszfenol-A rövidítése. Bizonyos műanyagok (polikarbonátok) gyártásakor stabilizátorként adagolják a műanyag alapanyaghoz, hogy az keményebb, fizikailag ellenállóbb legyen. A BpA nem csak a cumisüvegben, hanem ivópalackokban, konzervek belső korrózióvédő rétegében, fehér fogtömésben, CD-kben is megtalálható. Kockázatot jelent a hőnyomott papírok, például kártyás fizetési bizonylatok és az ételtárolók biszfenol-A tartalma. Jelen van az epoxigyantákban, műanyag szemüveglencsékben, tintákban, sőt ruhákban is.

Az anyag már egészen kis mennyiségben is veszélyes. Ételtároló edényekből sav és hő hatására jelentősen nő a biszfenol-A kioldódása, ami így kockázatot jelenthet. Kiemelkedően magas koncentrációt mértek továbbá hőnyomott blokokkal dolgozó pénztáros nők szervezetében.

Az ember természetes élettani folyamataiba avatkozik a biszfenol. Molekulája szerkezetileg hasonlít a nemi hormonok, más néven a szexuálszteroidok kémiai szerkezetéhez, és ennél fogva a szervezetbe kerülve erősíti vagy kioltja a nemi hormonok, elsősorban az ösztrogén biológiai hatásait.

Lassú és alattomos méreg. A klasszikus toxikológiai vizsgálatok csak az igen nagy koncentrációk élettani hatásait vizsgálták, melyekkel gyakorlatilag csak a műanyaggyárakban dolgozó emberek érintkezhettek: tavaly tömeges mérgezést is okozott Kínában egy műanyaggyárban. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, így a mindennapi életben létező kitettség is károsodáshoz vezethet.

Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA különféle egészségromlásokért felel: beavatkozik, károsítja az emberi hormonrendszert, így különösen a fejlődő magzatokra, illetve a terhes nőkre, csecsemőkre jelent kockázatot, szervezetünk energia-háztartásának fő szabályzóit, a pajzsmirigy-hormonok hatásait befolyásolja.

Emellett számos további károsító hatása kimutatható. Kapcsolatba hozható rákos megbetegedésekkel, így a prosztata- és mellrákkal, felelőssé tehető cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért, mint például korai serdülésért, elhízásért, meddőségért. Emellett születési rendellenességekkel, az agyi fejlődés rendellenességeivel és viselkedési zavarokkal hozták összefüggésbe.

Az egészségügyi, zöld célokat az EU-ban eddig rendre lefékezte az ipari lobbi, esetenként a bürokrácia ereje szövetkezett az üzleti-gazdasági érdekkel. Mivel több tagország bejelentette, köztük Franciaország és Dánia, hogyha nem lép az Unió, akkor önállóan lépnek, az Európai Bizottság mára lépéskényszerbe került: júniustól végre betiltották a BpA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását. Ami pedig a többi, biszfenolt tartalmazó anyagot illeti, a szakértő szerint jobb kerülni az átlátszó, nehezen törhető, polikarbonát (PC) műanyagokat. A biszfenol sav, hő és mikrozás hatására jobban kioldódik, így ilyen ételtárolókban, kancsókban, edényekben ne tároljunk például forró teát.