Mentőakció a Földről

2010 szeptemberére válságos helyzetbe került a magyar űrtevékenység, ezzel egyidőben különösen reménytelenbe a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT).

2010. október 17., 11:15

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) – az idén év elején kihirdetett döntését utólag, a projektek futamidejének vége előtt mindössze 3 hónappal visszavonva – érvénytelennek tekinti a 2009. évi pályázati támogatásokat. Mivel a projektek végrehajtása eközben időarányosan megtörtént, ez azzal a következménnyel jár, hogy az egyesület más bevételei terhére „meghitelezett” kiadásainak fedezete köddé vált -írja az

urvilag.hu.

A súlyos pénzügyi helyzet következtében ugyanakkor csak olyasmit tudnak a jövőben vállalni, amire a tagdíjak és a személyi jövedelemadóból nekik felajánlott 1%-ok fedezetet nyújtanak. Mindenek előtt fenn kell tartani a törvényes működés jogszabályi feltételeit. A szervezet számára a legfájóbb lépést az jelenti, hogy meg kell szüntetniük a MANT irodáját, és meg kell válniuk az egyesület egyetlen titkársági alkalmazottjától.

A MANT mindent meg akar tenni, hogy elérje a támogatási összeg kifizetését és megakadályozza a több mint 50 éves múltra visszatekintő társadalmi szervezetet megszűnését. Meg vannak győződve ugyanis arról, hogy az űrtevékenység, űralkalmazások, űrkutatás népszerűsítésére soha nem volt nagyobb szükség társadalmunkban, mint épp ma. A MANT – tagjainak önzetlen, önkéntes munkája révén – már eddig is számtalan olyan kezdeményezés élére állt, mint a diákoknak évente kiírt pályázat (legutóbb már látássérültek számára is), a legjobbak eljuttatása a huntsville-i Nemzetközi Űrtáborba, hazai űrtáborok, szakmai fórumok, konferenciák szervezése, tanártovábbképzés, ismeretterjesztő rádióműsorok. A MANT ráadásul egyedüliként képviseli hazánkat a Nemzetközi Asztronautikai Szövetségben.

A szervezet

mentőakcióbakezdett a honlapján keresztül.