Megugrott a kalóz e-könyvek iránti kereslet

Egy friss tanulmány szerint egy év alatt 50 százalékkal nőtt a kalóz e-könyvek iránti kereslet nemzetközi szinten. A növekedéshez a nagyobb e-book penetráció mellett az iPad megjelenése is jelentősen hozzájárult.

2010. október 8., 14:41

Az Attributor kutatása szerint 2009 augusztusa óta összesen 54 százalékkal nőtt a kalóz e-könyvek iránti kereslet, amellyel párhuzamosan mintegy 50 százalékkal emelkedett az online elérhető kalózfájlokra irányuló keresések száma az interneten. A kutatásra hivatkozó CNET beszámolója szerint csak a Google felületén keresztül naponta 1,5 és 3 millió kalózkönyvekre irányuló böngészést indítanak az internetezők. Az eredmények szerint az igény nemzetközi: a legnagyobb arányú kereséseket az Egyesült Államok (11%), India (11%) és Mexikó (5%) területén regisztrálták.

A szakértők szerint a megnövekedett kereslet részben annak számlájára írható, hogy egyre nagyobb számú fogyasztói réteg rendelkezik elektronikus könyvolvasóval, részben viszont az Apple új táblagépének megjelenésének számlájára írható. A felmérés eredményei szerint csak az iPad ez év májusi bemutatása óta 20 százalékkal nőtt a kereslet az illegálisan letölthető irodalom iránt.

A kutatás szerint az illegális piacra jellemző, hogy a nagyobb torrent- és fájlcserélő-oldalak jelenléte mellett egyre több, kisebb felhasználói táborral rendelkező illegális letöltő szolgáltatás kapcsolódik be a kalózkönyvek terjesztésébe.

Az Attributor adatai szerint az elmúlt egy évben Stephanie Meyer vámpíros sorozatának utolsó kötete, a Hajnalhasadás kalózpéldánya iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.