Megdöbbentő dolgokra bukkantak Nagykörű alatt

Honfoglaláskori sírhelyeket találtak egy nagykörűi építkezésen az alapok ásásakor. A földmunkákat a polgármester állítatta le, amikor megtudta, hogy a leendő bölcsőde helyén régészeti leleteket forgattak ki a gépek.

2010. október 7., 04:55

Kedden kezdődött azoknak a honfoglaláskori sírhelyeknek a feltárása, amelyeket egy építkezésnél, az alapok ásásakor fedeztek fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben. Az eső miatt alaposabban csak szerdán láthatnak hozzá a régészek a leletek feltárásához, amire kevés idejük van, hiszen emiatt csúsznak a nagykörűi bölcsőde építési munkálatai.

Madaras László, a szolnoki Damjanich Múzeum régésze a Független Hírügynökségnek elmondta: három sírhelyet fedeztek fel, ebből egyet teljesen kettévágott a munkagép. Az eddig megvizsgált leletek között övet, zablát, kengyelt, lószerszámokat találtak, ezekből arra következtettek, hogy gazdag temetkezési helyre bukkantak. Az első sírban lovával együtt temették el egy honfoglaláskori törzs egyik tagját - mondta a régész.

A Nagykörű központjában megtalált sírhelyek feltárására egy hónapot kaptak a szakemberek - írta a Független Hírügynökség.