Másolt Windows miatt vonulhatnak börtönbe

Nagy összegű pénzbírságra, valamint letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kínai bíróság azt a négy személyt, akik hamis Microsoft operációs rendszert terjesztettek és értékesítettek az interneten keresztül - olvasható az ausztrál PC World honlapján.

2009. augusztus 25., 14:58

A négy személy ellen szerzői jogi jogsértés miatt kezdeményeztek eljárást. A hatóságok szerint az érintettek feltörték a Microsoft jogtulajdonát képező Windows XP operációs rendszer hamisítás elleni védelmét, kiiktatták a beépített másolásvédelmi és az eredetiségellenőrzési funkciókat, majd a feltört példányokat online terjesztették és értékesítették. A szakértők szerint mintegy 10 millió alkalommal tölthették le a szoftver illegálisan módosított, Tomato Garden néven futó verzióját.

A kínai bíróság ítéletében fejenként három és fél év börtönbüntetésre ítélte, valamint 1 millió jüan (USD 146 ezer) kártérítés megfizetésére kötelezte a Tomato Garden terjesztéséért, valamint a reklámozásáért felelős személyeket. Egy, a program feltörésében közreműködő személyre, továbbá a Tomato Garden honlapját működtető vállalkozás, a Chengdu Share Software Net Science and Technology egy munkatársára két év börtönt, és 100 ezer jüan pénzbírságot szabott ki a taláros testület.

A bíróság a perben az érintett honlap-üzemeltető cég 2,9 millió jüanos vagyonának elkobzása mellett további 8,7 millió jüan pénzbírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. Ez utóbbi összeg, mintegy háromszor annyi, mint amelyet a Chengdu a hamis szoftverek értékesítésével keresett.

A Microsoft közleményében üdvözölte a döntést, amely a cég álláspontja szerint komoly és határozott figyelmeztetést jelent a szoftverhamisítóknak. A szoftvercég közleményében elismerését fejezte ki a kínai hatóságok és a bíróság munkájával kapcsolatban. Hangsúlyozta továbbá, hogy a jövőben is a szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartására ösztönző együttműködésre törekszenek a helyi kormányzati szervekkel és kínai kereskedelmi partnereikkel.

A kalóz Microsoft operációs rendszerek rendkívül elterjedtek Kínában, a hamis és a feltört programokat széles körben használják mind a magán, mind az üzleti szférában. A kínai piacokon már lehet kapni a cég hivatalosan ez év őszétől forgalmazott új programcsomagjának, a Windows 7-nek a kalózkópiáját is – olvasható Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.