Könnyes szemmel sétált egy asztronauta az űrben

A könnyes szemmel sétált az űrben egy amerikai űrhajós szerdán - jelentette be az amerikai űrhivatal, a NASA szerdán, miután az Endeavour űrrepülőgép legénysége harmadszor is kilépett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

2011. május 26., 06:39

Drew Feustel, az érintett űrhajós azt mesélte az űrsétákért felelős NASA tisztvielőnek, Allison Bollingernek, hogy a könnyek az űrben nem folynak le az arcon, hanem összetömörülnek a szemgolyó körül. Drew Feustel egy másik űrhajóssal, Mike Fincke-vel járt kint az űrben, a könnyprobléma pedig az űrséta vége felé történt.

A két űrhajós az űrállomás orosz oldalán végzett javításokat, amikor Feustel felfedezett néhány levált cseppet a sisakja belsejébe kent páramentesítő oldatból. Bollinger szerint már korábban észlelték, hogy ha nem jól viszik fel a páramentesítőt, az leválhat, és legrosszabb esetben az űrhajósok szemébe is juthat. "A páramentesítő oldat egy tisztítószer, olyan mint a szappan, szóval tudják, milyen érzés, ha belemegy a szembe" - mondta az űrséta-koordinátor.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.