A cukorbetegség egy félórás műtéttel visszafordítható

Átprogramozott őssejtek beültetésével a szervezet inzulintermelése újraindítható, így a cukorbetegség visszafordítható – erről számolt be több tudományos szaklap.

2024. október 15., 14:12

Szerző:

A Nature számol be arról az elképesztő hírről, hogy átprogramozott őssejtek átültetésével legyőzhető a cukorbetegség, mivel a szervezet a beavatkozás után elkezd inzulint termelni. Egy 25 éves, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nő az első olyan beteg, akit a saját testéből nyert sejtekkel kezeltek.

A legtöbb ember 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amikor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy kevésbé tudja felhasználni a hormont. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, amelynek során az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyben lévő szigetsejteket.

Amint arra a Házipatika felhívja a figyelmet, ma már ismert, hogy sejttranszplantáció révén lehetséges pótolni az immunrendszer által elpusztított inzulintermelő sejteket. Ugyanakkor a donorok száma nem elégséges az egyre növekvő igények kielégítéséhez, másfelől az sem előnyös, hogy a betegeknek immunszupresszáns gyógyszereket kell szedniük a beültetést követően a donorszövet kilökődését megelőzendő.

Őssejtterápiával harcolnak a cukorbetegség ellen

Erre talált megoldást a kínai kutatócsoport. A kísérletet Teng Hongkuj, a Pekingi Egyetem sejtbiológusa vezette. Kollégáival összesen három 1-es típusú cukorbeteget vontak be a programba. Mindannyiuk szervezetéből kivettek sejteket, majd azokat egy alacsonyabb fejlettségi állapotba, úgynevezett pluripotens stádiumba alakították vissza. A pluripotens őssejtek laboratóriumban bármilyen típusú sejtté átprogramozhatók, akár hasnyálmirigysejtekké is. Ezt a fajta újraprogramozási módszert közel két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki Jamanaka Sinja, a japán Kiotói Egyetem kutatója.

2023 júniusában műtötték meg az első beteget, a 25 éves nőt. Az őssejtbeültetés kevesebb mint fél óra alatt lezajlott, amelynek során 1,5 millió sejtcsoportot fecskendeztek a páciens hasi izmaiba. Azért oda, mert ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy MR-vizsgálatok révén könnyen nyomon kövessék a transzplantált sejtek utóéletét, illetve felismerjék, ha baj esetén el kellene azokat távolítani a páciens szervezetéből.

Már tud cukrot enni az a korábbi cukorbeteg, akit a terápiával kezeltek

„Most már tudok cukrot enni” – mondta a kínai Tiencsinben élő nő a Nature telefoninterjúja során. A transzplantáció óta több mint egy év telt el, és elmondása szerint mindent szívesen fogyaszt.


James Shapiro, a kanadai Edmontonban található Albertai Egyetem transzplantációs sebésze és kutatója szerint a műtét eredményei lenyűgözőek. „Teljesen visszafordították a cukorbetegséget a páciensnél, aki előtte jelentős mennyiségű inzulint igényelt”.

A Cell című folyóirat is közzétett egy tanulmányt egy másik, a kínai Sanghajban működő tudóscsoport eredményeit követi, akik áprilisban számoltak be arról, hogy sikeresen ültettek át inzulintermelő szigetsejteket egy 59 éves, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfi májába. A szigetsejtek szintén a férfi saját szervezetéből származó átprogramozott őssejtekből származnak, és a férfi azóta már nem szed inzulint.

Az őssejtterápia a test bármely szövetének növesztésére felhasználható, és laboratóriumban korlátlan ideig tenyészthető, ami azt jelenti, hogy potenciálisan korlátlan forrást jelentenek a hasnyálmirigy-szövetek számára. Azzal, hogy a kutatók az ember saját sejtjeiből készült szövetet használnak, remélik, hogy elkerülhető az immunszuppresszánsok alkalmazása.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. október 15., 12:47

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a halloween. Az ünnephez kapcsolódóan megjelentek a sajátos küllemű, pókhálós, halálfejes sütemény-kreációk, amelyek közül most egy visszafogottabb, ám gyorsan elkészíthető muffint választottunk.