Sakkfeladvány: a világos csak egyetlen figurát mozgat, mégis mattot ad! Rájön 20 másodperc alatt, hogyan?

Jöjjön egy újabb sakkfeladvány, méghozzá egy olyan, amiben a világos szinte összes figurája pihenhet: egyet kivéve!

2024. október 15., 13:40

Szerző:

Hála a chess.com-nak, alább egy újabb interaktív sakkfeladvány következik. Ha rákattintott erre a cikkre, ez valószínűleg azt jelenti, hogy ön nagy sakkrajongó lehet, de ha nem is tartja magát különösebb nagymesternek, akkor is tartson velünk, mert alapszintű sakktudással is érdemes nekivágni!

Sakkfeladvány: matt egy figurával

A korábbi sakkfeladványoknál azt árultuk el előre, hogy hány lépésre van szükség a matthoz, ehelyett most a változatosság kedvéért annyit árulunk (vagyis már árultunk) el előre, hogy a világosnak elegendő egyetlen figurát mozgatnia ahhoz, hogy a sötétnek mattot adjon. Nos, ennyi segítséggel az igazán gyorsak minden bizonnyal 20 másodperc alatt rájönnek a megfejtésre. Ha van kedve időre játszani, alább talál egy visszaszámlálós videót, indítsa be!

Alább találja magát a játékot, a világos lép!

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy a helyes megoldás ne éktelenkedjen ott közvetlenül a feladvány alatt, álljon itt egy videó a Chess.com TikTokjáról. Az alábbi felvétel főszereplője Rameshbabu Praggnanandhaa, egy indiai származású, 2005-ben született, azaz 19 éves sakknagymester, aki jelenleg a Nemzetközi Sakkszövetség szerint a világ 12. legjobb sakkozója. Amint a következő videó mutatja, a Pragg becenéven is ismert nagymestert anyukája kíséri a versenyre.

@chess Pragg’s mother is always there for her son 🤩 #chess #chesstok #chesscom ♬ original sound - Chess.com

Az indiai sakkfenomén Chennaiban született, ami Tamil Naduban található Indiában belül. Édesapja, Rameshbabu, a TNSC Bank fiókvezetőjeként dolgozik, a fenti felvételeken látható édesanyja, Nagalakshmi pedig háztartásbeli, ezért tudja gyermekét sakkversenyekre kísérgetni. Sőt, nem csak gyermekét, hanem gyermekeit. Praggnanandhaa nővére, Vaishali ugyanis szintén sakknagymester (hiába, India nagyon erős ebben a játékban!). A sakk mellett Praggnanandhaa szabadidejében szívesen játszik asztaliteniszt és nézi a krikettet a tévében.

Itt a megfejtés

Nos, természetesen a vezér az a figura, ami önmagában is elég a matthoz, méghozzá a következő két lépésre van szüksége:

  1. Először a világos vezér e2-ről e6-ra lép. Ezzel sakkot ad a sötét királynak, így a sötét király kénytelen kilépni a sakkból.
  2. Ekkor a világos vezér e6-ról átlósan c8-ra lép, így mattot ad, hiszen a g6-on mozdulatlanul álló futó elvágja a menekülési útvonalat a sötét király elől, aki innen már csak sakkba léphetne.

Köszönjük, hogy velünk játszott, várjuk vissza holnap is, más típusú rejtvénnyel!

(Kiemelt kép: Chess.com)