Villámgyors IQ-teszt: ha 20 másodperc alatt meg tudja számolni a kockákat, a legintelligensebbek közé tartozik!

Egy egyszerű ábra tartozik ehhez az IQ-teszt gyanánt is felfogható rejtvényhez. Egyszerűen csak meg kell számolni a kockákat. Vagy ez mégsem olyan egyszerű?

2024. október 14., 13:48

Szerző:

Íme egy újabb egykérdéses IQ-teszt képrejtvényes sorozatunkban itt a Szórakozás rovatban. Ezúttal roppant egyszerűnek hangzik a feladat, de majd csak akkor ítélkezzen, ha meglátta a teljes ábrát, hiszen a fenti kép csak egy kis ízelítő!

Villámgyors IQ-teszt: számolja meg a kockákat 20 másodperc alatt!

Az IQ-teszt kérdése egy pici pontosításra szorul a precízek kedvéért, szóval fogalmazzunk inkább így:

minimum hány kocka kell a képen látható alakzat felépítéséhez?

Most már tényleg mindent tud, csak azt döntse el előbb, hogy van-e kedve időre játszani! Ha van, akkor először indítsa be az alábbi visszaszámlálót, és görgessen lejjebb a teljes feladványért! Ha nincs, akkor egyszerűen csak ugorja át ezt a videót, alatta találja a rejtvényt!

Szóval nézzük az ábrát! Ön szerint hány kocka van az ábrán?

A megfejtést az oldal alján találja

Ezúttal sem fogjuk a helyes megoldást közvetlenül a feladvány alatt lelőni, ezért helykitöltőnek álljon itt néhány tény a kockáról, mint geometriai testről. A megfejtésért görgessen lejjebb!

A kocka (vagy szabályos hexaéder) egy térbeli geometriai alakzat, egy speciális téglatest, indít a Wikipédia a legfontosabbakkal. Minden kockának 6 négyzet alakú lapja és 12 egyenlő hosszúságú éle van, amelyek 8 csúcsban találkoznak. A négyzet térbeli megfelelője. Hasáb, szabályos test. A kockának:

  • három négyfogású forgástengelye (szemben fekvő oldalak középpontjain át)
  • négy háromfogású forgástengelye (testátlók)
  • hat kétfogású forgástengelye (élfelező pontokon át)
  • kilenc szimmetriasíkja
  • egy szimmetriaközéppontja (középpont)

van.

Hát most már ezt is tudjuk, de mi a rejtvény megoldása?!

Itt a megfejtés

Esetleg számoljuk úgy, hogy a rajzon a talajon az első sorban két kocka van, ez a nézőhöz legközelebb fekvő két kocka. Mögötte szintén a talajon, vagy ha úgy vesszük a földszinten, még három kocka kell, hogy legyen, bár ezekből csak a harmadikat látjuk. Az első emeleten a hozzánk közelebb levő sorban csak egy kocka van. Szintén az első emeleten, de a hátsó sorban kettő kockának kell lennie, ezek közül csak a másodikat látjuk. És végül a második emeleten, vagyis az alakzat csúcsán van még egy kocka. Összesen tehát minimum 2+3+1+2+1 kocka kell a képen látható idom felépítéséhez.

A helyes megfejtés tehát:

9.

(Kiemelt kép: X.com/Brainy_Bits_Hub)