Melyik szám illik a kérdőjel helyére? Önnek legalább 120 az IQ-ja, ha 20 másodperc alatt megmondja

Ön igen magas IQ-val rendelkezik eszerint a tweet (x?) szerint, ha gyorsan rájön a megoldásra.

2024. szeptember 8., 07:31

Szerző:

Rendszeresen közlünk rejtvényeket itt a 168.hu-n a Szórakozás rovatban, és a tegnapi képes fejtörő ma jöjjön egy olyan játék, amivel akár az IQ-ját is lemérheti!

Legalább 120-as IQ kell a gyors megfejtéshez

Az X-en lett rendkívül népszerű az alábbi rejtvény, amit egy olyan felhasználó publikált, aki azt állítja, 120-as IQ kell ahhoz, hogy ezt valaki „gyorsan” megfejtse. Hát tegyük fel, hogy a gyors megfejtés itt mondjuk egy húsz másodperces szintidőt jelent – önnek elég egy percnek mindössze a harmada, hogy rájöjjön, melyik szám való az alábbi négyzetben a kérdőjel helyére? Ha gondolja, indíthatja máris az órát.

Itt találja a teljes rejtvényt.

A megfejtést az oldal alján találja

Szokásunkhoz híven ideteszünk pár bekezdést helykitöltőnek, hogy egy picit görgetni kelljen a megfejtésért. És ha önnek a négyzetről a négyzetméter, illetve a négyzetméter ár jut az eszébe, akkor jobb, ha tudja, hogy... nekünk is!

Júliusban a bérbeadók már átlagosan 245 ezer forintot kértek lakásukért, szemben az egy hónappal korábbi 239 ezer forinttal. Az albérletpiac bérleti díjainak emelkedése ugyanakkor nem egységes, legjobban a 200 ezer forint alatti lakások drágulnak, ott akár 15 százalékkal is emelnek a tavalyi átlagos árhoz képest a tulajdonosok.

Az olcsóbb bérlakásokért folyó versenyben segítséget jelenthet a bérlőknek, ha rendelkeznek a fizetőképességüket igazoló pénzügyi minősítéssel. Idén márciustól csökkentek, majd stagnáltak a bérbeadók által elvárt átlagos díjak a budapesti albérletpiacon, júliusban viszont újraindult az emelkedő trend, az előző hónaphoz képest 6 ezer forinttal többet, 245 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért.

Az áremelkedést táplálhatja, hogy 4 hónap folyamatos visszaesés után júliusban a bérlők által kínált bérleti díj is emelkedett, amely 216 ezerről júliusra átlagosan 219 ezerre nőtt. A lakást keresők a bérbeadóknál ugyanakkor kisebb mértékben emeltek, így az árolló 12 százalékosra nyílt a keresleti és kínálati oldal között. A fordulatot a menetrend szerint érkező nyár végi élénkülés hozta, ilyenkor jár le ugyanis az éves szerződések többsége, valamint a közelgő szeptemberi felsőoktatási évad miatt lakást kereső fiatalok rohama is erősíti a keresletet.

A Rentingo.com ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az áremelkedés mértéke jelentősen különbözik a piac egyes szegmenseiben: az olcsóbb ingatlanok kiadói nagyobb emeléssel próbálkozhatnak, a drágább bérlakások esetén viszont stagnálnak a bérleti díjak. További részleteket itt olvashat korábbi cikkünkben.

És akkor vissza a rejtvényhez.

Itt a megfejtés

Nos, ehhez tényleg rendkívül intelligensnek (és jó matekosnak) kell lenni. A négyzet három sorát külön-külön kell figyelembe venni. Minden sor első két számát össze kell szorozni, és az így kapott eredményhez hozzá kell adni a második számot. Így jön ki a harmadik szám.

Az első sorban például 2x6=12, ehhez hozzáadjuk még egyszer a hatot és 18 jön ki.

A második sorban 4x20=80, ehhez hozzáadjuk még egyszer a húszat és 100 jön ki.

Hogy ugyanez a harmadik sorra is igaz legyen, a kérdőjel helyére a hatos szám való. 6x21=126, és ha ehhez hozzáadjuk még egyszer a 21-et, pont 147 jön ki. A helyes megfejtés tehát a 6.

(Kiemelt kép: X.com/IQ120plus)