Egy kis matek: ha 15 másodperc alatt rájön, melyik szám hiányzik, akkor rendkívüli intelligenciával rendelkezik!

Jöjjön egy kis matek, egy nyolcszög köré rendezett számcsoporttal!

2024. augusztus 24., 07:39

Szerző:

Egy kis agytorna mindig jót tesz, és még annál is jobbat tesz egy kis játékos matek! Alább találja a teljes feladványt!

Nyolcszög, számok, matek

Nincs szükség sok bevezetőre az alábbi, az X-en terjedő matek-képrejtvényhez: egyszerűen az a kérdés, hogy melyik szám illik a kérdőjel helyére. Egy nyolcszög, más néven oktogon oldalai köré írtak számokat, de az egyik szám hiányzik. Ezt kell önnek kitalálnia, és ha 15 másodperc alatt rá tudja vágni a megfejtést, akkor ön mindenképpen elmondhatja magáról, hogy a legintelligensebbek közé tartozik! Nézzük a feladványt!

Nos...?

A megfejtést az oldal alján találja

Természetesen nem fogjuk közvetlenül a feladvány alatt lelőni a megfejtést most sem, úgyhogy álljon itt egy lazán kapcsolódó érdekesség, hogy egy kicsit görgetni kelljen annak, aki rájött a megfejtésre, de le akarja ellenőrizni, hogy jól gondolja-e, illetve annak, akinek ez most nem jött be, és feladja a fejtörést. Ha ön az utóbbi csoportba tartozik és csak felment a vérnyomása ettől a feladványtól, akkor jobb, ha tudja, hogy vannak ételek is, amik szintén magas vérnyomást okoznak.

A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti például a vérnyomást. Vannak, akik úgy esznek túl sok sót, hogy észre sem veszik. Érdemes tehát figyelni a feldolgozott élelmiszerekre és a gyorsételekre. A magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartozik a hamburger, a pizza, a szendvics, a felvágottak és a pácolt húsok, a konzervek, a snackek és a chipsek.

A vörös hús szintén megemelheti a vérnyomást. Ide tartozik a marha, bárány, sertés, borjú, a vadak és a kecske húsa. A vörös hús emésztése során ráadásául olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.

És ezen kívül a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek amellett, hogy hizlalnak, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához. A kutatások igazolták már, hogy a fruktózfogyasztás a magas vérnyomás egyik fő oka. Érdemes tehát kerülni a kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek, a desszertek, a kekszek, a granolaszeletek és egyéb gabonaszeletek, valamint a mogyoróvaj fogyasztását. A vérnyomást a túl sok cukrot tartalmazó ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Ezeket tehát jobb mellőzni.

Vannak ám még további ételek, amik emelik a vérnyomást, ezekről ide kattintva olvashat többet.

Itt a megfejtés

A megoldás kulcsa az a megfigyelés, hogy mindegyik piros szám a mellette levő két kék szám szorzata. 60=6x10, 30=6x5, illetve 45=4x9. Tehát a kérdőjel helyére illő számot a két jobboldali kék szám összeszorzásával kapjuk meg. 9x10=90, tehát a helyes megfejtés a 90.

(Kiemelt kép: X.com/Pro Brain Teaser)