Optikai illúzió: ha 15 másodperc alatt rájön, hova bújt a béka, önnek különleges képességei vannak

Az interneten terjed egy jópofa fotó egy kaktuszról, amin azonban van egy béka is. És ennek a békának olyan jó a rejtőzködőképessége, hogy ha elbújik, az már kész optikai illúzió.

2024. szeptember 7., 07:43

Szerző:

Jöhet egy újabb optikai illúzió? Nagyon népszerű ez a játéktípus, a Reddit felhasználói rendszeresen posztolnak ilyeneket, amikor egy szimplának tűnő fotón valami rejtőzködőt kell felfedezni. Nos, ezúttal egy béka a feladvány tárgya egy olyan fotón, ami mintha csak egy kaktuszt ábrázolna.

Optikai illúzió: hol a béka?

Az állatvilágban a mimikri sok állatot segít: egyfajta optikai illúzió segíti őket, hogy beolvadjanak a környezetükbe, így kisebb az esély, hogy észreveszi őket egy ragadozó. Nos, most egy béka bújt el egy Reddit-felhasználónál, aki azonban kiszúrta a rejtőzködő kétéltűt, és készített róla egy remek fotót – ez található az alábbi posztban. A poszt készítője úgy ítélte meg, hogy ez egy relatíve könnyű feladvány, tehát kb. 15 másodperc elég kéne, hogy legyen, hogy az ember kiszúrja a brekuszt. Nos, ön szerint is könnyű a feladvány? És nem, nem az a válasz, hogy a kaktusz mögött van.

A fotó nagyobb verziójáért kattintson fent a képre, vagy alább a kép következő verziójával tudunk szolgálni.

  Fotó: Reddit/FindTheSniper

A megfejtést az oldal alján találja

Ahogy szoktuk, most is ideteszünk egy lazán kapcsolódó érdekességet, hogy optikailag ne legyen túl közel egymáshoz a feladvány és a megfejtés. Szóval ha már egy kaktuszt ábrázoló fotóról van szó, jó tudni, hogy ez a növénytípus már hazánkban sem csak cserepekben él. Egyelőre összesen csak 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren, de felütötték már a fejüket a kaktuszok Magyarországon. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra – írta az Időkép 2022-ben.

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók.

Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát. Ezek az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha) – nyilatkozta Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a portálnak. Ide kattintva további érdekességeket olvashat a témában és videó is van!

Na de akkor most térjünk vissza a keresgélős feladványhoz!

Itt a megfejtés

Nos, nincs sok búvóhely a képen, szóval ha ön arra tippelt, hogy a békát valahol a kaktusz körüli földben kell keresni, akkor jó helyen kereskedett. A kétéltű egy kicsit beásta magát a földbe, onnan pislog bele a kamerába.

Bekarikáztuk.

 Fotó: Reddit/FindTheSniper

Hát igen, ezek a békák már csak ilyen elbújós állatok.

(Kiemelt kép: Reddit/FindTheSniper)