IQ-teszt gyufákkal: elég egyetlen szálat áthelyezni, hogy igazzá váljon az egyenlet

Mini IQ-teszt gyanánt is felfoghatóak az ilyen rejtvények, és a gyufás feladványok sikerén felbuzdulva most újítottunk, talán nehezítettünk is egy kicsit.

2024. szeptember 4., 13:44

Szerző:

Az alábbi feladvány egy IQ-teszt része is lehetne – tegye próbára a logikáját, találékonyságát és kombinációs készségét legújabb gyufás fejtörőnkkel!

IQ-teszt gyufaszálakkal

Nagy örömünkre szolgál, hogy rengetegen olvassák-fejtegetik képes rejtvényeinket, és hogy a gyufás feladványok különösen népszerűek olvasóink körében. Ezen a héten is készítettünk egyet, de hogy nehogy unalmassá váljon a dolog, most egy olyannal jelentkezünk, amelyik római számokkal operál. A feladat azonban ezúttal is a szokásos: egyetlen gyufaszálat kell áthelyezni úgy, hogy az egyenlet igazzá váljon. Van egy fontos megszorításunk azonban:

csak a számokat alkotó gyufákhoz szabad hozzányúlni, a + és az = jelekhez nem!

Alább mutatjuk a rejtvényt, melyik gyufaszálat kell áttenni és hova?

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A segítséget és megfejtést az oldal alján találja

Hogy legyen egy kis hely a feladvány és a megoldás között (hiszen hátha valaki gyorsan görgetve véletlenül meglátná a megfejtést, ha rögtön ez a bekezdés tartalmazná), álljon itt néhány fontos adat Irinyi Jánosról – hiszen ő találta fel a zajtalan és robbanásmentes, biztonsági gyufát.

Irinyi János 1817-ben született a Bihar megyei Albison, Irinyi János mezőgazdász, földbirtokos, és Janovits Roxanda (másként: Jánossy Róza) gyermekeként, emlékeztet a Wikipédia. Többek között Debrecenben is tanult, de kémiai ismereteit a bécsi Politechnikumban szerezte. Egyik professzorának (Meissner Pálnak, Bécsi Politechnikum) sikertelen előadáskísérlete kapcsán jött rá a nem robbanó, zajtalan gyufa megoldásának gondolatára 1836-ban, még a vörös foszfor felfedezése előtt. Meissner Pál ólom-peroxid és kén keverékét próbálta lángra gyújtani dörzsöléssel, de sikertelenül.

„Ha kén helyett foszfort vett volna, az már régen égne...”

– írta le Irinyi a visszaemlékezésében az akkori gondolatait. Találmányát eladta egy Rómer István nevű gyufagyárosnak, a kapott összegből pedig külföldre ment tanulmányútra, s ebből fedezte későbbi berlini egyetemi, majd hoffenheimi gazdasági akadémiai tanulmányait.1895-ben, 78 évesen hunyt el.

És akkor most kanyarodjunk vissza a feladványhoz.

Eközül a két gyufa közül kell az egyiket áthelyezni

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Az a jó hírünk van, hogy (legalább) két megoldás lehetséges: a fent megjelölt két gyufa közül kell az egyiket áttenni. Mindegy melyiket, azonban bármelyiket is választja az ember, mindkettőt ugyanoda kell áthelyezni.

Itt a megfejtés

Nos, ha az ember római számokkal matekozik, akkor az X jel kétértelmű: nemcsak a tízes számra utalhat, hanem a szorzás művelet jele is lehet. A megfejtéshez ezt a kettősséget használtuk ki, és két lehetőség is adódik. Az egyik, hogy a négyesből vesszük el az első gyufát és tesszük az egész egyenlet elé. Így a következőt kapjuk...

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...1x2+5=7 –  így máris igaz az egyenlet, hiszen 1x2 egyenlő kettővel, és kettőhöz ötöt adva hetet kapunk.

Vagy a másik lehetőség...

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

...1x2+4=6 – ez szintén egy helyes megfejtés. Ha a műveleti jelekkel is lehetett volna babrálni, akkor persze adódna még egy megfejtési lehetőség: a plusz jelet egy elvétellel mínusszá alakítva és a gyufát hozzáadva az egyenletet záró heteshez azt kapnánk, hogy 12-4=8, ami ugye matematikailag szintén helyes.

Lehetséges azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)